Bănci și Asigurări

BRD revine azi la Bursa. Brokerii asteapta aproape 10 lei/actiune

02.08.2005, 19:23 11

Actiunile BRD-Groupe Societe Generale revin astazi la tranzactionare, dupa ce au fost suspendate de la Bursa mai mult de doua luni, iar brokerii se asteapta ca pretul de tranzactionare sa se apropie de 10 lei/actiune.

Titlurile BRD, unele dintre cele mai lichide de la Bursa de Valori, au fost suspendate de la tranzactionare pe 30 mai, in vederea majorarii capitalului social cu 278,7 milioane de lei (81,6 milioane de euro), pana la aproape 697 milioane de lei (197,8 milioane de euro), prin incorporarea profitului net reportat si a diferentelelor aferente disponibilitatilor in devize.

Majorarea de capital s-a realizat prin majorarea valorii nominale a actiunilor BRD de la 0,3 lei la 0,5 lei. Ulterior, banca a operat si consolidarea valorii nominale a actiunilor prin dublarea valorii nominale la 1 leu/actiune, concomitent cu injumatatirea numarului de actiuni.

In aceste conditii, revenirea la tranzactionare a titlurilor BRD ar trebui sa se realizeze la un pret cel putin dublu fata de ultima cotatie dinaintea operarii majorarii de capital, care a fost de 4,3 lei/actiune. Totusi, brokerii considera ca pretul de tranzactionare ar putea sa urce azi chiar mai sus, pana spre 10 lei/actiune.

"Avand in vedere ultimul pret de tranzactionare dinainte de majorare, deschiderea se va face in intervalul de pret 9-10 lei/actiune, tinzand mai degraba spre partea de sus a acestui interval. Si in urmatoarele zile, cursul se va mentine probabil la niveluri destul de ridicate, dupa care e posibil sa apara si unele scaderi. Trebuie avut in vedere faptul ca titlurile BRD au lipsit de la tranzactionare o perioada destul de lunga, timp in care piata a inregistrat cresteri semnificative", a aratat Adrian Zoicas-Ienciu, directorul departamentului de analiza al SSIF Broker Cluj.

De asemenea, brokerii sustin ca rezultatele bune obtinute de banci in primul trimestru se vor mentine si la sase luni, oferind astfel perspective de crestere pentru titlurile acestora.

"Rezultatele financiare la sase luni in sistemul bancar raman foarte bune, iar acest lucru s-a reflectat in ultima perioada in evolutia actiunilor Bancii Transilvania si ale Bancii Carpatica", a precizat Ienciu.

In luna iulie, actiunile Bancii Transilvania s-au apreciat cu circa 13%, in timp ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica au castigat aproape 16%.

Suspendarea indelungata a titlurilor BRD a starnit nervozitate in randul brokerilor si a investitorilor la Bursa, care nu au putut in aceasta perioada sa vanda sau sa cumpere actiuni ale bancii. Suspendarea de la tranzactionare a companiilor care opereaza majorari de capital nu dureaza, de regula, mai mult de o saptamana.

"Aceasta suspendare de peste doua luni a fost anormala si a starnit multe nedumeriri in randul investitorilor. In fiecare zi primeam telefoane de la clienti, care ne intrebau cand se reia tranzactionarea", spunea ieri un broker.

Principala cauza a acestei suspendari indelungate a reprezentat-o, conform reprezentantilor BRD, noile reglementari ale CNVM, intrate in vigoare de la inceputul lunii iulie, care le impun companiilor de la Bursa sa astepte 30 de zile de la inregistrarea majorarii la Registrul Comertului pentru ca actionarii sa poata contesta majorarea. Inregistrarea majorarii la CNVM si reluarea tranzactionarii se poate face doar dupa trecerea acestei perioade.

Tot astazi sunt asteptate de catre investitori si rezultatele financiare inregistrate de Banca Transilvania pe primul semestru. BRD-SocGen urmeaza sa-si faca publice rezultatele pe primele sase luni ale anului undeva la jumatatea acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO