Bănci și Asigurări

BRD si-a bugetat un plus de 30% la profit si investitii de 80 mil. euro

BRD si-a bugetat un plus de 30% la profit si investitii de 80 mil. euro
18.03.2008, 18:02 24

BRD-SocGen, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor, si-a bugetat pentru anul acesta cresterea profitului cu 30% la nivel de grup, respectiv pana la 1,21 miliarde de lei (echivalentul a 341 de milioane de euro).
Anul trecut, BRD a realizat la nivel de grup (banca impreuna cu diviziile de leasing, credite de consum si servicii financiare) un profit de 932 de milioane de lei (279 mil. euro), in crestere cu 36% comparativ cu 2006.
Actionarii bancii sunt chemati pe 22 aprilie pentru Adunarile Generale ordinara si extraordinara, urmand sa aprobe, printre altele, bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2008.
Potrivit planurilor, banca va derula anul acesta investitii de aproximativ 80 de milioane de euro, cu 16% mai mult decat cele realizate in 2007. Bugetul nu prezinta detaliat directiile de investitii, insa pentru anii trecuti structura arata ca cele mai multe fonduri au mers in "proiecte transversale", urmate de sistemul IT si monetica.
Planul de buget stipuleaza continuarea extinderii retelei de unitati pentru atragerea de clienti, insa intr-un ritm mai moderat comparativ cu anii precedenti. BRD opera in decembrie trecut o retea de 806 unitati (cea mai mare detinuta de o banca privata pe plan local), insa in primele doua luni ale anului a deschis doar cate doua unitati.
Totodata, sunt prevazute investitii in "perfectionarea sistemelor ce furnizeaza informatii de gestiune si analiza privind produsele, clientii si productivitatea pe diverse arii".
BRD va cere actionarilor si aprobarea pentru derularea unor emisiuni de obligatiuni in valoare de cel mult 600 de milioane de euro, pe parcursul anului acesta sau in 2009. Titlurile ar urma sa aiba o maturitate de pana la 10 ani, urmand sa asigure finantari pe termen mediu.
In nota de fundamentare administratorii bancii subliniaza ca pentru anul 2007 fusese stabilit un plafon de 500 de milioane de euro, insa acesta nu a fost utilizat, banca renuntand la atragerea de fonduri prin obligatiuni, din cauza conditiilor nefavorabile de pe pietele internationale.
Sumele ar urma sa acopere o eventuala crestere a creditelor mai rapida decat a depozitelor.
BRD era la sfarsitul anului trecut una dintre putinele banci de pe piata care avea depozite atrase de la clientela mai mari decat creditele acordate, insa diferenta era foarte mica, in conditiile in care finantarile inregistrasera o crestere mai rapida.
La nivel de grup, BRD vizeaza anul acesta o crestere cu 25%-30% a creditelor, in timp ce depozitele ar urma sa urce cu 20%-25%.
Totodata, indicatorii de eficienta urmeaza sa se mentina la niveluri apropiate de cele din anii trecuti. Rentabilitatea capitalurilor trebuie sa ramana la aproximativ 35%, in timp ce raportul costuri/venituri va fi de 44%, la fel ca in 2007. Costul riscului comercial urmeaza sa scada usor, la 100 de puncte de baza.

Proiecte pentru 2008

Cresterea veniturilor nete din comisioane
Continuarea expansiunii retelei teritoriale, dar intr-un ritm mai lent
Derularea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 600 mil. euro
Expansiunea controlata a creditarii
Perfectionarea sistemelor care furnizeaza informatii de gestiune
Implementarea unui nou sistem pentru managementul relatiilor cu clientela

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO