Bănci și Asigurări

Britanicii de la Aviva vor simti gustul profitului incepand de anul viitor

12.05.2008, 17:32 17

Aviva Asigurari de Viata, companie a grupului britanic Aviva, va trece pe profit anul viitor, estimeaza Patrick Wolrige Gordon, director of group strategic options in cadrul grupului Aviva.
De la intrarea pe piata locala, in octombrie 2000, britanicii au inregistrat pierderi de peste 21,6 mil. euro, potrivit rapoartelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, fara a lua in calcul rezultatul de anul trecut, din cauza investitiilor masive in dezvoltarea activitatii de asigurari, dar si a celei de pensii private.
"Probabil ca vom ajunge la break-even anul viitor. In asigurari de viata, profitul vine mai greu, pentru ca 50-60% din costurile legate de vanzarea unei polite se inregistreaza la momentul incheierii acesteia, in timp ce primele se incaseaza in anii urmatori", a spus Gordon la o conferinta organizata de grup la sediul central din Londra.
Cele mai profitabile piete pentru grupul britanic sunt Marea Britanie, Franta, Statele Unite ale Americii, Italia si Polonia, potrivit lui Philip Scott, group finance director.
"In Romania, businessul nostru este inca in faza de dezvoltare. Este nevoie de cel putin sapte ani de la lansare pentru ca activitatea sa devina profitabila", a adaugat Scott.
In primele trei luni ale acestui an, Aviva Asigurari de Viata a inregistrat o crestere de 36% a primelor brute subscrise, pana la 23 mil. lei (peste 6,2 mil. euro). Activele companiei au urcat cu 5%, pana la 121 mil. lei (circa 33 mil. euro).
Grupul britanic Aviva mai detine pe piata locala o companie de pensii private, fiind al patrulea jucator de pe aceasta piata, si un administrator de fonduri mutuale, Certinvest, care urmeaza sa isi schimbe numele in Aviva Investors, pentru a sublinia apartenenta la grup.
"Industria de administrare de fonduri este inca la un nivel redus in Romania, pentru ca foarte multi oameni isi pastreaza economiile in depozite. Piata creste insa repede si cred ca in cinci ani contributia Certinvest la profitul Aviva Investors va creste de 3-4 ori", a declarat Alain Dromer, directorul executiv al Aviva Investors la nivel international. Aviva este unul dintre cele mai mari grupuri la nivel mondial, cu afaceri de 49,2 mld. euro anul trecut si active de 364 mld. euro.
In urmatorii cativa ani, grupul intentioneaza sa aduca sub numele Aviva toate cele 40 de branduri sub care opereaza in diferite tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO