Bănci și Asigurări

Bucşa, Bancpost: Principala ameninţare pentru revenirea economiei este inflaţia importată

Autor: Mediafax

12.02.2011, 11:27 35

Principala ameninţare pentru revenirea economiei este inflaţiaimportată, în contextul în care preţurile de consum suntinfluenţate foarte mult de costul produselor importate, a declaratDan Bucşa, economistul şef al Bancpost.

El spune că procesul dezinflaţionist va continua, însă nu esteconvins că ţinta de 3% va fi atinsă.

"Inflaţia ar putea scădea sub 5% până în iulie. Şansele cainflaţia anuală să ajungă la sfârşitul anului 2011 sub 4%, cu altecuvinte, ca ţinta de 3% (fixată de BNR - n.r.) să fie atinsă, suntameninţate de creşterile preţurilor la combustibili şi alimente întoată lumeaa şi de liberalizarea anunţată a preţurilor la energieşi gaze naturale", a continuat Bucşa.

El a comparat situaţia României cu cea a SUA, unde chiar dacă seimportă mult, această situaţie aproape că nu influenţează indicelepreţurilor de consum.

Economistul consideră că anticipaţiile inflaţioniste din Româniasunt mari pentru că altfel nu se explică de ce, dacă nu există unconsum ridicat, preţurile continuă să crească.

În ceea ce priveşte creşterea economică, Bucşa consideră căaceasta nu va trece de 1,5% în acest an.

"Ar fi minunat să îl atingem, dar nu ştiu dacă putem trece de lao contracţie de 2% la o creştere de 1,5%, având în vedere că nusunt optimist în privinţa investiţiilor străine directe", a spusoficialul Bancpost. Citiţi mai mult pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO