Bănci și Asigurări

Călin Muscă, proprietar Porkprod: Văd economia în decelarare şi cred că suntem în continuare pe plus doar din inerţie. Ceea ce văd este o mare discrepanţă între capacitatea capitalului autohton de a aduce finanţare şi marja. Nu este suficient de mare pentru a ne putea permite costurile mărite funcţionare

Călin Muscă, proprietar Porkprod: Văd economia în...

Autor: Mircea Nica

09.10.2023, 19:47 11136

Economia pare că decelerează şi în continuare se observă o creştere doar din inerţie, dar una dintre problemele care se obsevă este discrepanţa mare între capacitatea capitalului autohton de a aduce finanţare şi marja, care nu este suficient de mare pentru ajuta în contextul costurilor mărite de funcţionare, a spus Călin Muscă, proprietar Porkprod, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, realizat în parteneriat cu CEC Bank, organizată la Arad.

“Şi eu văd economia în decelarare, cred că suntem în continuare pe plus doar din inerţie. Ceea ce văd este o mare discrepanţă între capacitatea capitalului autohton de a aduce finanţare şi marja, care nu este suficient de mare pentru a ne putea permite costurile mărite funcţionare. Văd un acces mult mai dificil pentru capitalul autohton pentru a găsi finanţare pentru capital de lucru. Aici riscăm să ne gripăm ca economie pentru că ceea ce are în spate capitalul străin este accesul la oricâtă finanţare au nevoie”, spune Călin Muscă.

Ce a mai spus Călin Muscă, proprietar Porkprod:

@Sunt anumite reguli, norme ale BNR-ului care chiar opresc băncile din a finanţa acolo unde consideră că sunt justificate acele riscuri pe care şi le asumă. Însă nu pot să depăşească acele norme.

@Cred că România este foarte slab industrializată, noi nu avem servicii cu valoare adăugată care să vină să facă acele cifre pe care le vedem în Vest. Ca producţie industrială, România nu cred că mai depăşeşte 10% din capitalul autohton.

@În agribusiness, vegetalul este o producţie primară, o afacere de volum cu marjă de profit extrem de mică.

@Partea de agricultură, de alimentaţie are nevoie de capital. Sunt afaceri cu volum mare, cu marje foarte mici pe unitate, iar capitalul de lucru este una dintre cele mai mari probleme ale României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO