Bănci și Asigurări

Capital Economics: Cresterea sistemului bancar va incetini

07.04.2008, 14:42 17

Cresterea rapida a creditului din ultimii ani pune sub semnul intrebarii calitatea portofoliilor, iar bancile au fost fortate sa devina tot mai dependente de finantarea externa, devenind astfel mai vulnerabile in fata problemelor de pe pietele internationale, noteaza analistii institutului de cercetare Capital Economics din Londra.
Analistii englezi considera ca aceste riscuri afecteaza mai ales sistemele bancare din tarile baltice, dar si pe cele din Bulgaria sau Romania. Intr-un clasament al celor mai riscante piete, cea locala este vazuta de englezi pe pozitia a cincea, dupa Letonia, Estonia, Lituania si Bulgaria. Slabiciunile acestor economii sunt generate de ponderea ridicata a deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut (PIB), cresterea rapida a creditului, dependenta de finantare externa, dar si de ponderea ridicata a imprumuturilor contractate in valuta.
"Nu ne asteptam ca pietele emergente din Europa sa sufere o criza majora, in ciuda prabusirii unor institutii de credit importante din Europa de Vest. Totusi, in timp ce pe termen mediu sistemele bancare din aceste state au potential important de crestere, incetinirea ritmului de crestere a creditarii este esential pentru reechilibrarea economiilor in urmatorul an", noteaza analistii Capital Economics.
Sistemul bancar local a ajuns la circa 70 de miliarde de euro in decembrie trecut, dupa o crestere cu 36% (in euro), in 2007. Cresterea activelor a fost sustinuta de expansiunea creditului neguvernamental, care a ajuns sa depaseasca 40 de miliarde de lei. Pe fondul cresterii rapide din ultimii ani, creditele acordate au ajuns sa depaseasca depozitele atrase de bancile locale, acestea devenind astfel dependente de finantarile atrase de la actionarii straini. Mai mult, peste jumatate din credite au fost contractate in valuta, imprumutatii fiind astfel expusi riscului unor variatii nefavorabile de curs. Deprecierea sustinuta a leului din a doua jumatate a anului trecut a dus deja la cresterea delincventei la rambursare, iar bancherii vorbesc despre necesitatea cresterii provizioanelor si adoptarea unor modele de management al riscului mai conservatoare.
Englezii noteaza ca in general creditele contractate de populatie au mers in alimentarea consumului mai degraba decat in finantarea unor investitii, punand astfel presiune pe adancirea deficitelor externe. Anul trecut, deficitul de cont curent a urcat in Romania la 13,9% dintr-un PIB de 121,3 miliarde de euro. Englezii vad insa mai probabila o ajustare graduala (soft landing) a dezechilibrelor din economiile emergente. Totusi, ei se asteapta la o dezvoltare mult mai lenta a sistemelor bancare, in conditiile in care institutiile de credit va trebui sa se adapteze la conditiile mult mai stranse de finantare de pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO