Bănci și Asigurări

Capitala concentreaza 45% din depozitele populatiei

16.11.2007, 18:19 12

Bucurestenii au fost cei mai strangatori in primele noua luni ale anului, depozitele bancare in euro si in lei ale locuitorilor Capitalei atingand 29 de miliarde de lei din totalul economiilor de 64,7 miliarde de lei (echivalentul a 19,3 miliarde de euro) plasate de populatie in depozite bancare.
Leul este moneda in care bucurestenii prefera sa economiseasca, la sfarsitul lunii septembrie 15,6 miliarde de lei fiind plasati in depozite in lei, fata de 13,4 miliarde de lei in depozite in valuta.
Leul ramane valuta preferata pentru economisire, depozitele constituite in moneda nationala reprezentand doua treimi din volumul total, adica aproape 43 de miliarde de lei.
Locuitorii Capitalei au plasat cele mai consistente sume in depozite in lei, fiind urmati la mare distanta de locuitorii judetului Sibiu care detin depozite de 1,76 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie.
Pe locul al treilea in clasamentul celor mai strangatori locuitori se pozitioneaza clujenii, cu un volum al depozitelor in moneda nationala de 1,7 miliarde de lei.
Depozitele in lei deschise de constanteni in valoare de 1,4 miliarde de lei ii pozitioneaza pe acestia pe locul al patrulea.
Locuitorii judetului Prahova au economisit 1,27 miliarde de lei in depozite in lei la sfarsitul lunii septembrie, clasandu-se pe locul al cincilea.
La nivel national, economiile in valuta plasate in depozite bancare au fost de 22 de miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie, mai mult de jumatate din aceasta suma provenind de la locuitorii Capitalei.
Clujenii ocupa locul secund in clasamentul celor mai strangatori in valuta, cu o valoare a depozitelor de 899,1 milioane de lei.
Locuitorii judetului Constanta au plasat in depozite in valuta 792,5 milioane de lei, ocupand locul al treilea.
In cealalta extrema se situeaza locuitorii judetului Giurgiu care au plasat doar 146,8 milioane de lei in depozite bancare constituite in moneda nationala, situandu-se pe ultimul loc in clasamentul celor mai strangatori locuitori.
In ceea ce priveste depozitele in valuta, judetul Giurgiu continua sa detina ultimul loc, cu doar 31,2 milioane de lei economisiti in depozite.
In ceea ce priveste depozitele bancare, moneda preferata a populatiei ramane leul, in timp ce pentru credite este preferat euro.
Depozitele in lei constituite de persoanele fizice sunt majoritare, 22,6 miliarde de lei fiind economisiti de populatie in depozite bancare, in timp ce agentii economici au economisit in lei 15,3 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO