Bănci și Asigurări

Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, de 170 milioane lei, generate de provizioane în plus

Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, de 170...

Autor: Raluca Ghinea

13.02.2015, 09:17 555

Astfel, banca din Sibiu, controlată de Ilie Carabulea, a revenit pe pierderi, după doi ani în care a reuşit să obţină profit, de 38,4 milioane lei în 2013 şi de 21,6 milioane lei în 2012, potrivit rezultatelor BCC transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul operaţional s-a situat însă anul trecut la 58,1 milioane lei, în creştere cu 3,6% faţă de 2013 şi cu 45% peste nivelul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de provizioane constituite pentru creditele neperformante, respectiv de 231,6 milioane lei.

"În urma discuţiilor cu auditorii bancari şi cu Banca Naţională a României, banca a decis să înregistreze provizioane suplimentare (IFRS), pentru a egala provizioanele înregistrate conform standardelor locale (RAS)", se arată în comunicatul băncii.

Ca urmare a provizionării, rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 73,4% în decembrie 2014. Totodată, Carpatica a scos din bilanţ în septembrie credite provizionate integral în valoare de 121,4 milioane de lei şi a rămas cu o rată a creditelor neperformante de 38%, mult peste media sistemului bancar, care s-a redus la 15% anul trecut.

Potrivit BCC, calitatea împrumuturilor acordate în ultimii doi ani indică un cost al riscului sub 2%.

"Banca Comercială Carpatica a ajuns în momentul în care acţionarii trebuie să ia decizii urgente şi importante. Deşi în prezent creditele neperformante sunt acoperite cu ajustări pentru depreciere, banca are nevoie urgent de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere", a declarat în comunicat directorul general al băncii, Johan Gabriels.

Conducerea băncii a primit mandat de la acţionari să atragă capital nou pentru dezvoltarea instituţiei de credit, urmând să prezinte noi opţiuni în adunarea acţionarilor din 28 aporilie, după ce au fost analizate o serie de propuneri.

Gabriels spune că atragerea de capital suplimentar poate fi realizată cu succes doar în condiţiile unei noi structuri a acţionariatului.

Acţionarii Carpatica au respins în decembrie oferta de fuziune cu Nextebank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni.

Banca anunţase, la convocarea AGA, că acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate, au anunţat decizia de a vinde participaţiile, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului instituţiei de credit.

Potrivit informaţiilor deţinute de MEDIAFAX, ar exista discuţii cu alţi doi acţionari instituţionali, care nu deţin însă instituţii de credit în România, ceea ce înseamnă că nu se poate realiza o fuziune.

Activele totale ale băncii au scăcut cu 20%, la 3,25 miliarde lei, ca urmare a diminuării portofoliului de titluri.

Cheltuielile operaţionale au fost mai mici cu 1,1% anul trecut şi au ajuns la 164 milioane lei, iar raportul cost/venit a scăzut la 71,9%, faţă de 74,46% în anul precedent.

Totodată, venitul net bancar s-a redus cu 1,3%, la 214 milioane lei, pe fondul scăderii soldului brut al creditelor cu 4%, reflectând o abordare mai prudentă a apetitului la risc.

Banca a acordat anul trecut împrumuturi noi de 505 milioane lei, iar soldul net al creditelor a ajuns la 1,04 miliarde lei, în scădere cu 15%.

Soldul depozitelor a ajuns la 2,88 miliarde lei, în urcare cu 2,3%, baza de resurse nefiind afectată semnificativ de aspectele reputaţionale privind arestarea lui Ilie Carabulea la începutul anului trecut.

"Excesul de lichiditate a băncii a fost investit în principal în titluri de stat, în scopul conservării valorii acesteia pentru o viitoare majorare de capital necesară pentru a putea accelera procesul de creditare", se mai spune în comunicat.

Raportul credite/depozite s-a plasat la 51,6%.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 6,8%, la 66,6 milioane lei, cel din comisioane a fost mai mic cu 12,7%, de 24,6 milioane lei,

Rata de solvabilitate estimată pentru luna decembrie se situează la 10,59%.

Capitalurile proprii s-au diminuat cu 43,6%, la 223,62 milioane lei.

BCC este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar cele mai recente tranzacţii s-au operat la un preţ de 0,0620 lei/titlu, în scădere cu 2,52% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 195,07 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO