Bănci și Asigurări

Carpatica da actiuni gratuite si mai aduce si de acasa 100 mld. lei

15.01.2003, 00:00 12

Conducerea Bancii Carpatica a  decis sa nu acorde dividendele aferente exercitiului financiar trecut sub forma materiala, ci acestea vor fi reinvestite pentru sustinerea bancii fiind astfel acordate actiuni gratuite. In plus, pe langa aceasta majorare de capital in februarie va mai avea loc o noua majorare - cu 100 miliarde de lei prin numerar, a declarat Nicolaie Hoanta presedintele bancii.
Carpatica a obtinut anul trecut un profit net de 3 milioane de dolari. Activele bancii au crescut pe parcursul lui 2002 cu 30 milioane de dolari (fata de 12 mil.$ nivelul lor in 2001), in timp ce plasamentele in credite s-au majorat cu 12,2 milioane de dolari. "Banca inregistra la finele anului trecut un procent de numai 0,67% credite restante si indoielnice din totalul creditelor angajate", spune Hoanta.
Capitalurile proprii ale bancii erau la 31 decembrie 2002 de 13 milioane de dolari, de doua ori mai mare decat la sfarsitul anului precedent.
Anul trecut a fostul unul destul de activ pentru banca din Sibiu, pe langa majorarea capitalului, preluarea unei societati de brokeraj de pe piata locala, extinderea retelei teritoriale pana la 25 sucursale, banca s-a confruntat si cu modificari succesive in structura actionaritului. Actiunile bancii au fost printre cele mai lichide de pe piata extrabursiera Rasdaq, periodic fiind schimbate pachete importante de actiuni.
Banca are in acest moment un capital social de 318 miliarde de lei.si este detinuta de un grup de persoane fizice si juridice romane si straine. Actionarul semnificativ, cu un pachet de peste 35% din actiuni, este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea cel care detine si grupul Atlassib cu afaceri in domeniul transportului de persoane si al asigurarilor.
Carpatica este o banca de talie mica pe piata bancara romaneasca, care recent si-a redirectionat strategia dinspre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii catre cel al persoanelor fizice. In aceste sens anul trecut au fost lansate mai multe tipuri de finantare - de la creditele pe salariu la creditele pentru locuinte - , iar in primul trimestru din acest an vor fi lansate si cardurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO