Bănci și Asigurări

Carpatica isi majoreaza capitalul cu 190 mld. lei

06.07.2004, 00:00 14

Banca Comerciala Carpatica isi va majora capitalul social cu 190 miliarde de lei prin incorporarea profitului inregistrat anul trecut si din primele de emisiune ale majorarii capitalului social de la inceputul acestui an. Capitalul social al bancii va ajunge la 915,6 miliarde de lei, ceea ce va plasa Carpatica in primele zece banci romanesti din punctul de vedere al capitalului social. Actionarii bancii inregistrati la data de 13 august urmeaza sa primeasca 26,29 actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute.
Actionarii bancii au aprobat si emisiunea de obligatiuni ale bancii in limita plafonului legal de 75% din capitalul social. Consiliul de Administratie al bancii va putea aproba emisiunea de obligatiuni in limita a 543 miliarde de lei, dobanda si scadenta urmand a fi aprobate tot de conducerea bancii. Carpatica ar putea deveni astfel cea de-a treia banca romaneasca emitenta de obligatiuni dupa BRD-SocGen si Raiffeisen Bank. Sumele pe care Carpatica urmeaza sa le atraga prin emisiunea de obligatiuni ar urma sa fie folosite pentru investitii in infrastructura interna a bancii in reteaua de ATM-uri si pentru suplimentarea surselor de finantare pentru creditele acordate de banca. Din cauza cresterii cererii de credite pe termene lungi, in special din partea persoanelor fizice, in bilanturile bancilor au inceput sa apara discrepante semnificative intre maturitatea resurselor atrase si a celor plasate. Conform presedintelui bancii, Nicolaie Hoanta, decizia bancii de a emite obligatiuni anunta intentia bancii de a intra ca un jucator activ pe piata de capital.
Actionari bancii au numit si un al doilea vicepresedinte al bancii, pe Gheorghe Cismaru, care ocupa pana in prezent functia de director al departamentului de resurse umane.
Carpatica va putea sa isi rascumpere actiunile de la Bursa pentru a regulariza cursul acestora. Conducerea bancii va putea decide cumpararea actiunilor proprii de la Bursa intre 3.100 si 15.000 lei/actiune. Actiunile Carpatica, suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa s-au tranzactionat saptamana trecuta la 8.000-8.200 lei/actiune. O scadere semnificativa a cotatiei este insa de astretat dupa trecerea datei de inregistrate pentru acordarea actiunilor gratuite.
Pana sa intermedieze oferta primara de obligatiuni Carpatica, societatea de intermediere pe piata de capital a bancii, Carpatica Invest intermediaza in prezent oferta de obligatiuni municipale a orasului Sacele, prima oferta de obligatiuni la care participa in calitate de intermediar.  Primaria Sacele va lansa, ofera obligatiuni in valoare de 30 miliarde lei, maturitatea obligatiunilor este de trei ani, imprumutul urmand a fi rambursat in patru rate semestriale.  Dobanda va fi platita trimestrial si este calculata ca medie a dobanzilor de pe piata interbancara la trei luni, la care se adauga un punct procentual. Pentru primul trimestru, rata dobanzii este de 21%.
Carpatica are o cota de piata de 0,7% din sistemul bancar romanesc si si-a propus sa atinga o cota de piata de 1,5% pana in 2007.  Cel mai mare pachet de actiuni al bancii este detinut de Ilie Carabulea, proprietarul societatii de transport Atlassib, care controleaza 35,75% din Carpatica. Capitalizarea bursiera a bancii este de aproape 90 milioane de doalri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO