Bănci și Asigurări

Carpatica ramane pe Rasdaq

26.11.2001, 00:00 17



Banca comerciala Carpatica va continua sa fie tranzactionata pe piata extrabursiera Rasdaq, actionarii bancii aproband sambata functionarea in continuare a bancii ca societate deschisa.

De saptamana aceasta, in urma aprobarii obtinute de la CNVM, actiunile bancii vor avea o valoare nominala de 10.000 de lei, fata de 100.000 de lei anterior.

Actionarii bancii Carpatica au aprobat la sfarsitul lunii octombrie splitarea (divizarea) actiunilor de la valoarea nominala de 100.000 lei/actiune la 10.000 lei/actiune. Actiunile Carpatica sunt listate din luna iulie a anului trecut pe piata extrabursiera Rasdaq, pretul de cotare fiind in prezent triplu fata de valoarea nominala.

"Decizia a fost luata la sugestia oficialilor pietei Rasdaq pentru a ne crestere lichiditatea", a afirmat Nicolaie Hoanta, noul presedinte al bancii Carpatica.

Actiunile Carpatica au o lichiditate extrem de redusa, actiunile fiind detinute de un numar mic de actionari. Ultima tranzactie s-a perfectat in octombrie pentru un pret de 315.000 lei/actiune.

Sambata actionarii au mai aprobat si numirea lui Nicolaie Hoanta, vicepresedinte, in functia de presedinte al bancii. Numirea a venit dupa ce presedintele bancii, Nicolae Petria, si-a dat demisia in octombrie pe motive de sanatate.

Nicolaie Hoanta a lucrat in Banca Nationala a Romaniei ca inspector la directia Creditare Industriala (6 ani), in Ministerul Finantelor ca inspector, sef serviciu si comisar sef adjunct (11 ani) si este profesor universitar asociat la Universitatea Romano-Germana din Sibiu.

Banca se afla in prezent in plin proces de majorare a capitalului social de la 178 miliarde de lei, cat este in prezent, la 280 miliarde de lei. Majorarea se va face cu numerar si este programata a se finaliza la sfarsitul lunii aprilie 2002.

In prezent , actionarii bancii sunt omul de afaceri Ilie Carabulea - 34,85%, Fin-Part - 11,2%, Euroconf - 7%, Olivo Lucio - 6,8%, Tanase Corneliu - 6%, Aurel Albu - 6%, Olivo Gian Antonio - 5,6%, restul de actiuni fiind detinute de alti investitori.

Banca comerciala Carpatica este o banca relativ noua pe piata bancara romaneasca, fiind considerata inca o entitate mica. In primii doi ani de la infiintare strategia bancii s-a concentrat pe extinderea teritoriala si pe efectuarea de investitii si mai putin pe obtinerea de profit.

Banca are acum 10 unitati operationale, iar pentru anul viitor mai are programata dechiderea a inca doua - la Constanta si la Bacau. La sfarsitul lui octombrie activele erau de 560 miliarde de lei, iar fondurile proprii de 203 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO