Bănci și Asigurări

Carpatica s-a trezit la viata pe Rasdaq

26.06.2003, 00:00 15

Banca Carpatica isi va majora din nou capitalul social cu aproape 100 de miliarde de lei (aproape 2,5 mil. euro), prin includerea rezervelor, aceasta operatiune fiind programata pentru inceputul toamnei.
Actiunile bancii au fost in ultimele cinci zile cele mai lichide de pe Rasdaq, volumul tranzactiilor zilnice depasind un miliard de lei.
„Ne-am propus o noua majorare de capital, dar undeva prin septembrie. Acum vrem sa mai lasam putin piata sa ruleze actiunile bancii. Dupa sase luni de oprire de la tranzactionare - decizie legata de majorarea anterioara- credem ca e bine sa mai asteptam putin”, a afirmat pentru ZF Nicolaie Hoanta presedintele bancii.
Actiunile Carpatica, care sunt listate de mai bine de doi ani pe piata extrabursiera Rasdaq, sunt de cateva zile cele mai lichide actiuni, brokerii schimband pachete evaluate la mai multe sute de milioane de lei.
Ieri a fost cea de-a cincia sedinta de tranzactionare consecutiva in care valoarea operatiunilor a depasit un miliard de lei. Pretul actiunilor bancii a oscilat in tot acest interval intre 17.000 si 20.000 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu aprope 6%.
“Miscarile de pe piata de capital sunt obisnuite din punctul nostru de vedere. Dupa o stagnare de aproape sase luni era normal sa se faca ceva schimburi pe actiunile bancii. Nu au avut loc schimbari importante in structura actionaritului”, mai spune Hoanta.
Carpatica are in acest moment un capital social de 405 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 10.000 de lei. Banca, cu sediul in Sibiu, este controlata de mai multe persoane fizice si juridice, romane si italiene.
Cel mai important actionar este grupul de firme controlat de Ilie Carabulea, un cunoscut omul de afaceri sibian. Carabulea este si patronul firmelor Atlassib care activeaza in domenii ca transport de persoane intern si extern sau asigurari.



Profit de 1 mil. euro in cinci luni
Pe primele cinci luni din acest an banca a raportat un profit net de 40 miliarde de lei, respectiv active de 1.970 miliarde de lei. Banca are in acest moment 29 de sucursale, dar pana la sfarsitul anului mai sunt programate deschiderea a alte patru.
Actionarii bancii au aprobat pentru acest an un plan de investitii de aproape 4 milioane de euro. Principalele tinte urmarite sunt si au fost construirea unui nou sediu central, extinderea retelei teritoriale si a programului de carduri, precum si achizitionarea de pachete performante hardware si software.
In cadrul bugetului de venituri si cheltuieli pe 2003 s-a aprobat o crestere a profitului net de la 99 miliarde de lei, obtinut in 2002, la 143 miliarde de lei in 2003, si o majorare a activelor pana la 3.000 miliarde de lei de la 1.900 miliarde de lei. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO