Bănci și Asigurări

Ce înseamnă diferenţa dintre „ferm“ şi „adecvat“ în limbajul BNR

Ce înseamnă diferenţa dintre „ferm“ şi „adecvat“ în limbajul BNR: 2 mld. lei în plus pe piaţa monetară

Când Banca Naţională modifică o exprimare în comunicatele sale, aceasta se traduce în bani. De data aceasta este vorba de 2 miliarde de lei. Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

20.01.2013, 15:20 958

Dispariţia presiunilor pe cursul de schimb pe fondul intrărilor de valută din ultima lună şi jumătate a permis Băncii Naţionale să se mai relaxeze şi la ultima şedinţă de politică monetară, de la începutul lunii ianuarie, a decis să treacă de la sintagma "gestionare fermă" a lichidităţii la cea de cea de "gestionare adecvată".

Această schimbare de limbaj s-a reflectat, în realitate, în creşterea cu 2 miliarde de lei a injecţiilor de lichiditate efectuate de BNR pe piaţa monetară în cadrul operaţiunilor repo săptămânale.

Dacă timp de două luni şi jumătate, băncile nu au primit mai mult de 4 miliarde de lei săptămânal, uneori chiar de şapte ori sub nivelul cererii, noile condiţii de pe pieţele financiară şi valutară ar putea conduce la creşterea în continuare a injecţiilor de lichiditate, mai ales că băncile par să aibă nevoie de mai mulţi bani, iar aceştia nu mai reprezintă o ameninţare pentru curs.

La ultima licitaţie repo, cea de lunea trecută, 16 bănci au împrumutat 6 miliarde de lei, deşi au cerut aproape 25 miliarde de lei. Cererea din ultimele luni nu mai reflectă însă cu acurateţe nevoia de lichiditate a băncilor.

Şi aceasta pentru că atunci când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Creşterea lichidităţii din piaţă nu s-a reflectat însă şi în scăderea dobânzilor Robor pe piaţa interbancară, care pentru scadenţa de trei luni (adică nivelul folosit ca bază de calcul în majoritatea contractelor de credit) rămâne la 6% pe an.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO