Bănci și Asigurări

Cea mai zbuciumată piaţă din economie Asigurările RCA, de 6 mld. lei, au trecut prin trei falimente, plecări de companii şi o reaşezare masivă a cotelor de piaţă

Cea mai zbuciumată piaţă din economie Asigurările...

Autor: Mircea Nica

23.06.2022, 00:08 1474

Începutul anului 2022 aduce pentru principalii jucători rămaşi pe zona RCA cote de piaţă de două, chiar trei ori mai mari decât la finalul anului 2021.

Asigurările obligatorii auto (RCA), cea mai con­troversată linie de business a companiilor de asigurări, au trecut prin trei mari falimente în ultimii 10 ani, Astra Asigurări, Carpatica Asig şi acum City Insurance, timp în care numărul jucătorilor s-a restrâns, piaţa şi-a triplat volumul subscrierilor până la aproape 6 mld. lei, iar asigurătorii şi-au reaşezat cotele de piaţă.

În urmă cu 10 ani, piaţa RCA avea un volum al subscrierilor de circa 2 mld. lei şi 11 companii care activau pe această linie de business.

În timp, o parte din jucători au renunţat să mai aibă RCA în portofoliu, iar piaţa s-a împărţit la companiile rămase.

De-a lungul ultimului deceniu, cotele de piaţă ale companiilor de asigurări din zona RCA au fluctuat, fiecare urmărindu-şi strategia. În timp ce pentru unii asigurători RCA-ul era un business pe care şi-l doreau în volum cât mai mic în portofolii, alte companii aveau portofoliile contu­rate în jurul acestei linii de business.

Deşi anul 2021 a reprezentat un punct de cotitură pentru piaţa RCA, falimentul City Insurance fiind cel mai mare din istoria pieţei, companii precum Allianz-Ţiriac, Groupama  şi Grawe, care aveau cote de piaţă modeste pe zona RCA, au început să devină mai active.  Astfel, finalul anului 2021 şi debutul anului 2022 au adus un nou lider al pieţei RCA, Euroins România, care după mai multe eforturi a reuşit să îşi stabilizeze poziţia, ieşirea din piaţa RCA a unui jucător care îşi conturase obiectivele departe de acest segment, Uniqa Asigurări şi intrarea unei noi sucursale franceze pe piaţa RCA, Axeria Iard.

Prima lună din 2022 a început cu cote de piaţă puternice pentru jucătorii rămaşi, în care se văd creşteri de două, chiar trei ori mai mari ale cotelor faţă de finalul anului 2021, dar pe măsură ce companiile îşi vor continua subscrierile, finalul acestui an va stabili dacă piaţa RCA se îndreaptă spre stabilitate sau spre un alt faliment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO