Bănci și Asigurări

Cea mai mare bancă americană este peste tot, şi nu are vreun plan să se oprească din creştere. Cum a ajutat criza depozitelor şi prăbuşirea First Republic să facă JPMorgan un mamut ”too big to fail”. Banca deţine peste 13% din depozitele americanilor şi operează 21% din toate cheltuielile cu cardurile de credit, mult peste orice alt competitor

Cea mai mare bancă americană este peste tot, şi nu are...

Autor: Ştefan Stan

21.05.2023, 09:25 793

Mii de bănci îşi au sediul în SUA. Printre ele, JPMorgan Chase este unică. Banca a deschis sucursale în 25 de state noi, plus Washington, D.C., începând cu 2018. Cele aproape 4.800 de locaţii ale sale se află în fiecare stat din Lower 48, o realizare pe care a deblocat-o singură. A mai adăugat încă 93 la începutul acestei luni, când a cumpărat First Republic Bank, într-o vânzare incendiară susţinută de guvern.

Acum deţine peste 13% din depozitele americane şi operează 21% din toate cheltuielile cu cardurile de credit, o cotă mai mare în fiecare dintre acestea decât orice altă bancă. Bancherii săi de investiţii aduc mai multe venituri decât toţi rivalii lor de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs şi Morgan Stanley.

Cea mai mare bancă americană este, de asemenea, o agenţie de turism pentru marii cheltuitori şi o companie media care oferă recomandări de restaurante. Unitatea sa Morgan Health încearcă să transforme sistemul de sănătate sponsorizat de angajatori. The Institute, grupul său de reflecţie din D.C., consiliază factorii de decizie guvernamentali folosind teancurile de date ale băncii privind cheltuielile, economiile şi împrumuturile clienţilor. 

Clienţii i-au trimis 50 de miliarde de dolari în depozite noi. Angajaţii din băncile aflate în dificultate au trimis CV-uri. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, l-a sunat pe directorul general Jamie Dimon pentru ajutor. Cu toate acestea, pentru mulţi, demonstraţia de forţă a JPMorgan a scos la iveală o slăbiciune a sistemului financiar american.

Banca şi cei mai mari rivali ai săi au devenit atât de mari, iar raza lor de acţiune atât de extinsă, încât guvernul ar interveni aproape sigur pentru a preveni falimentul lor. Această garanţie implicită încurajează oamenii şi întreprinderile să îşi mute banii la ele în perioade de stres, creând o buclă de feedback care face ca băncile mari să devină mai mari în detrimentul celor mai mici.

Băncile mai mici sprijină industriile şi regiunile pe care megabancile nu se pricep în mod deosebit să le deservească, a declarat Gene Ludwig, fostul şef al Oficiului Controlorului Monedei, unul dintre cei mai importanţi reglementatori ai sistemului bancar.

"Avem o bancă de prim rang care s-a dovedit a fi bine condusă", a spus Ludwig, care acum conduce o firmă de consultanţă în domeniul serviciilor financiare. "Dar avem nevoie de un sistem bancar diversificat".

JPMorgan nu a terminat expansiunea. La ziua anuală a investitorilor de luni, Dimon şi locotenenţii săi se vor grăbi să sublinieze dominaţia băncii, detaliind planurile de a se dezvolta pe pieţele şi în produsele în care nu este deja numărul 1. Principalul dintre acestea este gestionarea averii clienţilor săi, una dintre ofertele principale ale First Republic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO