Bănci și Asigurări

CEC îşi îndeamnă clienţii să revină la dobânzile calculate după „prime rate“

24.01.2011, 23:52 111

CEC Bank, singura bancă de top controlată de stat, a spartgheaţa în privinţa aplicării Ordonanţei 50, îndemându-şi clienţiisă revină la formula de calcul al dobânzii la credite în funcţie deun indicator intern.

Anunţul vine în contextul în care majoritatea bancherilor au datde înţeles până acum că preferă să lase lucrurile aşa cum sunt,tocmai pentru a evita o nouă rundă de semnare de acte adiţionale cuclienţii şi modificare a sistemelor informatice, acţiuniconsiderate foarte costisitoare.

Clienţii pot să îşi exprime opţiunea de a reveni la vecheaformulă de calcul până cel târziu la 2 martie, aşa cum prevedeLegea 288/2010, creată pe baza Ordonanţei 50. Practic, în acestrăstimp clienţii pot cere să se anuleze actele adiţionale prin careau fost introduse prevederile Ordonanţei 50. În prezent, dobânzilesunt calculate după formula indicator independent (Robor sauEuribor) plus o marjă fixă.

"Indicele de referinţă intern, Prime Rate, protejează clienţiide eventuale creşteri bruşte ale indicilor de referinţăRobor/Euribor/Libor, prin gestionarea internă de către bancă aacestor mişcări imprevizibile", afirmă reprezentanţii CEC Bank.Valoarea indicatorului Prime Rate pentru creditele în lei este înprezent de 8,4% pe an, faţă de 9,9% pe an în aprilie 2010. La euro,valoarea indicatorului este de 6,3% pe an. La acest indicator seadaugă o marjă stabilită în funcţie de tipul de produs şi profilulclientului.

"Conform Legii nr. 288/2010, opţiunea clientului în ceea cepriveşte revenirea la condiţiile anterioare datei de 21 iunie 2010se va aplica după notificarea băncii de către client şi a semnăriiactului adiţional în acest sens", mai spun reprezentanţii CEC.

Ordonanţa 50 cerea bancherilor să aplice la creditele de retaildoar două tipuri de dobânzi: fie fixe pe toată durata contractului,fie variabile, calculate în funcţie de un indicator independent,care să poată fi urmărit de client. Bancherii au făcut în iunieanul trecut trecerea la un indicator independent prin aplicareaunor marje mai mari, astfel încât costul total să rămânănemodificat, ceea ce a stârnit nemulţumirea clienţilor. Acceptareacalculării dobânzii în funcţie de un indicator intern permitebăncii să stabilească după bunul plac evoluţia costului creditului.În 2008 şi 2009 multe bănci au majorat puternic dobânzile lacreditele în derulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO