Bănci și Asigurări

CEC testează piaţa creditelor de consum cu dobânda de 9,5%

CEC testează piaţa creditelor de consum cu dobânda de 9,5%

Autor: Ciprian Valentin Botea

18.04.2012, 00:04 1588

Banca de stat CEC vrea să resusciteze vânzările de credite de nevoi personale cu dobândă nominală fixă de 9,5% pe an la lei şi comision de analiză redus la jumătate până la finalul lunii iunie.

Dobânda anuală efectivă ajunge la 14,3% pe an pentru că banca percepe un comision lunar de administrare de 0,3% calculat la soldul creditului, ceea ce echivalează cu o marjă de dobândă de încă 3,6 puncte procentuale. Comisionul de analiză a dosarului este de 125 de lei în cadrul campaniei promoţionale, adi­că ju­mătate din nivelul standard. Spre exemplu, rata lunară la un credit de 20.000 de lei pe 5 ani ajunge la 480 de lei, suma achitată la finalul contractului fiind de circa 27.000 de lei.

"Dobânda fixă ofe­ră un grad sporit de siguranţă clientului, care cunoaşte de la început toate costurile, ştie exact cât are de plătit în fiecare lună şi nu riscă să fie expus unei eventuale creşterii a dobânzilor de pe piaţă", afirmă Radu Gheţea, preşedintele băncii.

Unele bănci, printre care BRD, Volksbank sau OTP Bank, încearcă în prezent să reia vânzările de credite de consum după ce în ultimii ani aceste finanţări au fost practic îngheţate. Bancherii au testat în criză în mai multe rânduri cererea de credite de consum cu diverse promoţii fără să găsească însă prea mulţi clienţi dispuşi să se îndatoreze.

CEC a extins în cadrul actualei campanii şi valoarea maximă acordată printr-un credit de nevoi personale fără garanţii până la 50.000 de lei, oferta fiind însă valabilă doar în cazul clienţilor care au cont de salarii la bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO