Bănci și Asigurări

Cererea mare de lei urca dobanzile pe termen scurt la 14%

23.08.2007, 17:45 5

Dobanzile au urcat abrupt pe piata monetara, ajungand pana la 14% pe an pentru scadentele scurte, dupa ce unele banci locale au atras agresiv lei pentru a-si indeplini cerintele de constituire de rezerve minime obligatorii.
Perioada curenta de constituire a rezervelor minime se incheie astazi, iar bancile care nu isi indeplinisera cerintele au fost nevoite sa imprumute lei din piata.
Astfel, dobanzile au urcat in primele ore de tranzactionare de la 7% pe an pana la 14% pe an. Ulterior ratele au coborat usor, stabilizandu-se la 10%-11% pe an in a doua parte a zilei.
Dealerii se asteapta ca dobanzile sa revina la niveluri apropiate de dobanda de politica monetara (de 7% pe an) saptamana viitoare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor.
Ministerul Economiei si Finantelor a respins ieri toate ofertele de cumparare de certificate de trezorerie, in cadrul unei licitatii prin care isi propusese sa atraga 100 de milioane de lei. Ofertele investitorilor au totalizat aproape 328 mil. lei, insa pretul cerut nu a fost acceptabil pentru Trezorerie.
De altfel Trezoreria a mai respins si la alte licitatii ofertele de cumparare de titluri de stat cand dobanzile cerute de investitori au urcat sensibil peste nivelul dobanzii de politica monetara a BNR.
Cotatiile au coborat ieri pe piata de la Bucuresti cu aproape trei bani, pe fondul vanzarilor importante de valuta din partea speculatorilor straini.
Dobanzile ridicate au crescut atractivitatea plasamentelor in lei, care s-a suprapus pe o imbunatatire a apetitului pentru active riscante al speculatorilor straini.
BNR a calculat un curs de 3,2659 lei pentru un euro, cu 1,13 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 1,15 bani, coborand la 2,4213 lei.
Pe piata interbancara cotatiile au coborat rapid in prima parte a zilei, de la 3,28 lei pentru un euro spre 3,26 lei/euro. Minimul zilei a fost atins la 3,2580 lei/euro. In a doua parte a sedintei de tranzactionare cererea si oferta de valuta s-au echilibrat, iar cotatiile s-au stabilizat in jurul nivelului de 3,2630/3,2640 lei pentru un euro.
Si monedele de pe pietele vecine au inregistrat castiguri in fata euro. Astfel, euro a coborat de la 3,85 la 3,83 zloti polonezi, in timp ce pe piata maghiara cotatiile au coborat de la 261 la mai putin de 259 forinti/euro.
Pe plan international pietele de capital nu au mai inregistrat scaderi, semnalizand astfel o calmare a investitorilor, care a permis reorientarea catre active mai riscante, dar care pot aduce castiguri mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO