Bănci și Asigurări

Certificatele de depozit devin tot mai populare printre deponenti

09.03.2005, 00:00 18

Valoarea certificatelor de depozit emise in lei a ajuns la sfarsitul lui ianuarie la 22.067 de miliarde de lei (573 de milioane de euro), in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a lui 2004. In acest timp, clasicele depozite la termen au crescut cu 38%.


Certificate in valoare de peste 7.100 de miliarde de lei (184 de milioane de euro) se aflau in posesia agentilor economici, marcand astfel o crestere de 90% fata de anul precedent. Populatia detinea certificate in valoare de aproape 15.000 de miliarde de lei (389 de milioane de euro), in crestere cu 29% fata de ianuarie 2004.


Certificatul de depozit este un instrument de economisire chiar mai atractiv decat depozitele la termen, principalul sau atu fiind ca aduce o dobanda fixa (cea la care a fost emis). Aceasta este o caracteristica atractiva in contextul scaderii tot mai rapide a dobanzilor la depozite.


Emis in mai multe variante - nominativ, cu discount sau cu parola, certificatul de depozit este un titlu de credit pe termen, emis de banca, si atesta depunerea unei sume de bani pe baza caruia, la scadenta, se poate incasa atat suma depusa, cat si dobanda aferenta. De asemenea, instrumentul intra in categoria produselor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor.


Certificatele de depozit in valuta au fost mai putin atractive decat cele in lei. Cresterea in perioada ianuarie 2004 - ianuarie curent a fost de 42%, insa pe fondul unei baze de comparatie reduse. Soldul acestora a ajuns astfel la 6.376 de miliarde de lei (165 de milioane de euro). Majoritatea covarsitoare a titlurilor se afla in posesia populatiei, valoarea acestora totalizand 5.864 de miliarde de lei (152 de milioane de euro), cu 41% mai mult decat cu un an in urma.


Depozitele la termen in valuta ale populatiei totalizau la sfarsitul lunii ianuarie 71.663 de miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), marcand astfel o crestere de 5,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.


In acest timp, economiile constituite in lei au inregistrat o crestere de 38%, pana la 131.060 de miliarde de lei (3,4 miliarde de euro). Ritmul de crestere este insa considerabil, in conditiile unei baze de comparatie substantiale.


Economisirea in lei a luat avant chiar in ultimele luni ale lui 2004, dupa ce pana in noiembrie soldul acestor depozite marca o scadere usoara. Cu toate acestea, chiar si pentru ultimele luni, economisirea in moneda nationala a inregistrat un ritm mai accentuat de crestere decat cea in valuta. Evolutia este explicabila, in contextul in care economiile in valuta sunt afectate de aprecierea leului, care inghite practic castigul adus de dobanda. De la inceputul acestui an, leul marcheaza o apreciere nominala de aproximativ 10% fata de euro. Pe parcursul anului trecut leul s-a apreciat fata de euro cu peste 13% in termeni reali. In aceste conditii, cei care au plasat sume in valuta, la dobanzi de 2-3% pe an, si-au vazut practic economiile diminuate.


Agentii ecomici au preferat insa valuta pentru pastrarea economiilor. Soldul depozitelor la termen in valuta a crescut cu 113% in intervalul ianuarie 2004 - ianuarie 2005, ajungand la 84.306 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro).


Depozitele la termen in lei au marcat o crestere de 63%, ajungand pana la 92.612 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro). Reprezentatii antreprenorilor au sustinut recent ca agentii economici sunt interesati sa-si transforme economiile in euro, in conditiile unui curs leu/euro scazut. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO