Bănci și Asigurări

Citi: Dobanda BNR ar trebui sa urce la 10%

04.03.2008, 20:12 9

Reducerea dobanzii BNR pana la 7% in vara trecuta a fost prematura, iar acum este necesara o majorare chiar la peste 10% in contextul deteriorarii perspectivelor inflatiei, apreciaza analistii bancii americane Citi intr-un amplu raport privind Romania dupa un an in UE, intitulat "Romania, in drum spre o aterizare lina, printre obstacole".
"O eventuala reticenta a BNR fata de continuarea trendului de crestere a dobanzii, pe seama ingrijorarilor privind aprecierea leului, ar reprezenta o amenintare serioasa pentru credibilitatea politicii monetare. Nivelul actual al dobanzii reale este scazut", comenteaza analistul Ilker Domac. In prezent, dobanda a urcat la 9%, iar proxima modificare poate avea loc pe 26 martie.
Raportul a fost elaborat in urma unor intalniri recente cu oficiali ai Finantelor, ai BNR, ai institutiilor financiare internationale, precum si cu jucatori si analisti independenti, rezultand un ton general optimist, in ideea ca este mai probabila "o aterizare lina" decat o ajustare dezordonata a dezechilibrelor, provocata de prabusirea finantarilor din afara.
"Este putin probabil ca ajustarea sa se produca pe seama unei deprecieri semnificative a leului, ci mai degraba printr-o incetinire ordonata a ritmului de crestere reala a PIB."
Totusi, Citi considera ca riscurile asociate cresterii deficitului extern si accelerarii creditului "ar trebui luate in serios", deprecierea abrupta a leului nefiind surprinzatoare in acest context. De asemenea, leul este vazut ca o tinta facila pentru speculatori din cauza "adancimii" reduse a pietei valutare de la Bucuresti.
"Suntem de acord ca nevoile substantiale de finantare externa lasa Romania vulnerabila in fata unei opriri bruste a intrarilor de capital si induc incertitudini suplimentare privind evolutia cursului de schimb, (...) insa credem in acelasi timp ca schimbarea rapida a sentimentului investitorilor ignora rolul convergentei reale in miscarea variabilelor macroeconomice. Cresterea rapida a creditului si deficitul extern mare fac parte probabil din procesul de recuperare a decalajului de venituri, mai ales ca in Romania venitul pe locuitor era extrem de scazut din pornire", se spune in raportul Citi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO