Bănci și Asigurări

Citibank imprumuta 40 mil. dolari1 societatii Transelectrica

27.07.2004, 00:00 23



Banca americana Citibank va acorda companiei romanesti de transport de electricitate Transelectrica un credit de 40 de milioane de dolari pentru finantarea mai multor proiecte de modernizare a infrastructurii societatii.



Aceasta este una dintre cele mai importante finantari acordate de Citibank pe piata romaneasca de mai multa vreme. Pentru 2003, oficialii filialei locale nu au putut nominaliza vreun contract important, cu exceptia imtemedierii emisiunii de euroobligatuni a statului roman, de care s-a ocupat insa biroul de londra al bancii.



Cele doua parti au semnat, vineri, o scrisoare de angajare privind finantarea a trei proiecte, imprumutul urmand sa acopere 85% din valoarea echipamentelor livrate de parteneri externi.



Imprumutul va fi acordat pe o perioada de 13 ani si va fi garantat de Export-Import Bank of the United States (US Eximbank), fiind pentru prima data cand aceasta institutie bancara garanteaza un credit extern al unei companii de stat din Romania fara garantie suverana.



Termenul de gratie va fi de trei ani, fiind corelat cu perioada de executie, respectiv intervalul de timp de recuperare a costurilor aferente celor trei obiective de investitii. Rata finala a dobanzii pentru Transelectrica va fi cu 0,05 puncte sub LIBOR (London Interbank Offered Rate - rata imprumuturilor interbancare pe piata londoneza).



Potrivit unui comunicat al Transelectrica, restul fondurilor vor fi asigurate din surse proprii ale companiei.



Cele trei proiecte vizeaza modernizarea sistemelor de control si protectie in 12 statii electrice, cresterea gradului de siguranta a sistemului energetic national prin modernizarea statiei de 400 kv de la Cernavoda si realizarea sistemelor de securitate.



"Speram ca in luna septembrie sa semnam si acordul de imprumut. Valoarea totala a lucrarilor de modernizare se situeaza la circa 60 de milioane dolari, suma exacta urmand sa fie stabilita dupa finalizarea licitatiilor pentru echipamentele si lucrarile executate societatile autohtone", a declarat Ion Merfu, directorul general al Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO