Bănci și Asigurări

Comisia Europeană atenţionează România cu privire la regimul fiscal discriminatoriu aplicat veniturilor obţinute de nerezidenţi

Comisia Europeană atenţionează România cu privire la...

Autor: Claudia Medrega

23.10.2014, 16:56 775

Comisia Europeană a transmis un aviz motivat României prin care a solicitat modificarea legislaţiei interne, în vederea eliminării tratamentului fiscal discriminatoriu al veniturilor obţinute de nerezidenţi în comparaţie cu cel aplicabil rezidenţilor români. Atenţionarea Comisiei Europene survine în urma unei plângeri formulate de KPMG România.

În prezent, spre exemplu finanţatorii, adică persoanele juridice nerezidente care obţin venituri din dobânzi din România şi nu au un sediu permanent în România, plătesc impozit cu reţinere la sursă asupra întregului venit brut obţinut, fără a se lua în considerare costurile acestora în generarea veniturilor din dobânzi. Pe de altă parte, unei companii rezidente în România care obţine acelaşi tip de venit şi i se acordă dreptul de a deduce costurile aferente (de exemplu, în cazul unei bănci, dobâzile înregistrate în legătura cu depozitele atrase, etc), rezultând un impozit aplicat asupra sumei nete. Deşi în cazul în care România a încheiat o convenţie de evitare a dublei impuneri cu statul de rezidenţă al beneficiarului de venit şi se poate aplica rata prevăzută din convenţie care de cele mai multe ori este mai favorabilă decât rata internă de 16%, Comisia Europeană a stabilit că lipsa dreptului nerezidentului de a putea deduce costurile aferente veniturilor obţinute constituie un tratament discriminatoriu şi reprezintă o restricţie a liberei prestări a serviciilor şi liberei mişcări a capitalului stabilite prin tratatul Uniunii Europene.

Regimul fiscal discriminatoriu sancţionat de Comisie afectează mediul de afaceri, fiindcă majorează indirect costurile de finanţare din surse externe ale afacerilor din România şi, în anumite cazuri, costurile generate de utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală înregistrate în alte ţări, potrivit informaţiilor transmise de KPMG.

Un caz cu o speţă similară a fost adresat în trecut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Commission vs. Portugal  (C 105/08), care a fost însă respins pe motiv că nu au existat suficiente date concrete puse la dispoziţia Curţii pentru a dovedi tratamentul discriminatoriu, spune Ionuţ Măstăcăneanu, senior manager la KPMG.

În urma primirii avizului motivat, conform procedurii de infringement, România are la dispoziţie o perioadă de două luni pentru a modifica legislaţia internă astfel încât să se alinieze principiilor UE. În caz contrar, Comisia Europeană poate adresa cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care va emite o decizie în acest sens. Modul de soluţionare a cazului este de interes pentru nerezidenţii care obţin venituri din România supuse impozitului cu reţinere la sursă, cum ar fi dobânzi şi redevenţe şi care nu beneficiază de scutirile prevăzute de directivele Europene.

„Sper că autorităţile fiscale vor lua măsuri pentru alinierea prevederilor Codului Fiscal la principiile tratatelor Uniunii Europene astfel încât nerezidenţii care doresc să finanţeze afaceri derulate în România să nu fie descurajaţi din pricina unui tratament fiscal discriminatoriu”, spune Ramona Jurubiţă, Head of Taxation Services KPMG România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO