• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Business Internaţional

Jocul orgoliilor şi intereselor: Cum îşi împart statele europene puterea în Comisia Europeană în vremuri de criză şi cu ce se alege România

Jocul orgoliilor şi intereselor: Cum îşi împart statele europene puterea în Comisia Europeană în vremuri de criză şi cu ce se alege România

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.09.2014, 20:56 687

Riscul revenirii, într-o formă sau alta, a crizei economice, nevoia de a coordona revenirea economică în UE împăcând austeritatea germană cu relaxarea bugetară cerută de Franţa şi Italia, nevoia de a găsi aliaţi comerciali într-o lume tot mai competitivă şi intensificarea pericolelor geopolitice în contextul schimbării polilor de putere la nivel mondial fac ca echipa de comisari a viitorului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să fie una dintre cele mai importante din istoria Uniunii Europene.

Importanţa acestei echipe rezultă din chiar şeful ei, fostul premier al Luxemburgului şi fostul preşe­dinte al Eurogroup Jean-Claude Juncker. Juncker, debarcat de pe scena politică de un scandal de spionaj, a fost scos din anonimat de cancelarul german Angela Merkel, semn că cel mai puternic şi influent politician european al momentului nu vrea să rişte. Iar cancelarul are multe de riscat.

Aşa cum reiese din informaţiile scurse în presă, noua echipă a lui Juncker va fi mai politică, mai bine definită şi mai concentrată în jurul priorităţilor şi va reprezenta cea mai mare reformă a puterii executive a UE din ultimul deceniu, scrie Financial Times.

Cea mai importantă schimbare este crearea unor poziţii vicepreşedinţiale, care nu vor avea departa­mente proprii, dar ocupanţii lor vor supraveghea alţi comisari care dezvoltă propuneri legislative.

Componenţa oficială şi portofoliile echipei lui Juncker urmează să fie anunţate pe 9-10 septembrie, însă în presă a apărut deja o variantă. EurActiv a prezentat proiectul unei organigrame datate 2 septembrie. Documentul este „plin de surprize“, notează agenţia. Portofoliul pentru „Piaţa internă“ a dispărut, portofoliul pentru „Agenda digitală“ este înlocuit cu poziţia de vicepreşedinte pentru „Cultură şi Internet“, nu va mai exista un comisar pentru „Extindere“, a apărut un post de vicepreşedinte pentru „Îmbunătăţirea reglementării“, unul de vicepreşedinte pentru „Uniune energetică“ şi unul de vicepreşedinte pentru „Creştere, Uniunea economică şi monetară, semestrul european şi dialog social“. În total există şase poziţii de vicepreşedinte, iar câteva dintre acestea sunt în special importante în actualul context – cea care are în răspundere bugetul, deoarece banii europeni au un rol vital în dezvoltarea Europei de Est, cea care priveşte uniunea energetică euro­peană în contextul în care această uniune este promovată ca soluţie la contrabalansarea influenţei Rusiei asupra securităţii energetice a UE, şi cea referitoare la afacerile externe şi politica de securitate, date fiind criza ruso-ucraineană şi nevoia UE de a găsi aliaţi economici.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246