Bănci și Asigurări

Concurenţa a emis o derogare pentru ca Marfin să poată prelua depozitele Bank of Cyprus

Concurenţa a emis o derogare pentru ca Marfin să poată...

Autor: Ioan Dornescu

26.04.2013, 11:42 854

"Am luat această decizie având în vedere situaţia actuală a sucursalei din România a Bank of Cyprus, a cărei activitatea a fost suspendată în contextul reorganizării băncii mamă. Prelungirea perioadei de suspendare ar avea efecte nefavorabile asupra clienţilor", a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform Legii Concurenţei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei.

În cazuri excepţionale, Consiliul Concurenţei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată. Decizia Consiliului Concurenţei ţine cont de efectele asupra companiilor implicate şi asupra concurenţei.

Marfin Bank România SA a solicitat obţinerea unei derogări de la aceste prevederi ale legii pentru a prelua controlul asupra unor elemente de activ şi de pasiv ale BoC, urmând ca după semnarea actului care stă la baza acestei operaţiunii, să notifice concentrarea economică, în cel mai scurt timp posibil, se arată în comunicat.

Părţile implicate în operaţiune - Marfin Bank România şi BoC - fac parte din grupuri de societăţi ce activează pe piaţa financiar-bancară.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Marfin România va fi capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri de până la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susţine că Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, după preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul înalt al solvabilităţii băncii va permite BNR să-i asigure lichiditatea necesară.

Oficialul BNR a explicat, într-un interviu acordat MEDIAFAX că deşi tranzacţia a fost finalizată, deponenţii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia începând de luni, întrucât angajaţii Marfin Bank trebuie să preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnături ale clienţilor.

Cinteză a arătat că pentru deponenţii care doresc să-şi menţină depunerile până la scadenţă se vor păstra termenii de dobândă negociaţi la constituire, iar depozitele vor fi remunerate şi pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO