Bănci și Asigurări

Concurenta mare amana scumpirea creditelor in euro

09.07.2008, 15:35 9

Bancile de top pe retail nu au scumpit deocamdata creditele in euro pentru populatie, dupa semnalul transmis saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana, in conditiile in care competitia este inca incinsa de jucatorii care vor sa castige cota de piata.
Banca Centrala Europeana (BCE) a marit la sfarsitul saptamanii trecute dobanda cheie la euro cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an. Aceasta a fost prima modificare operata din iunie 2007.
Contactati de ZF, reprezentantii bancilor au aratat ca astfel de miscari nu au fost operate pana acum.
"Momentan nu am modificat dobanzile la creditele in euro, insa nu este exclus sa le revizuim in saptamanile urmatoare", a comentat Alin Merer, directorul de marketing si comunicare al Volksbank. Mai mult, unele banci, precum Piraeus, intentioneaza sa ajusteze mai intai dobanzile la depozite.
De altfel, pe piata apar inca oferte de credite imobiliare in euro cu dobanzi chiar si de 4,95% pe an (fixate insa pentru o perioada scurta), atat de la nume mari, precum BCR, dar si de la jucatori de talie mai mica - Banca Carpatica.
Desi bancherii nu anunta inca scumpiri, cei care au contractat deja credite cu dobanda legata de indicatorul pietei monetare interbancare din zona euro (EURIBOR) vor resimti nemijlocit in rate intarirea politicii monetare a Bancii Centrale Europene (BCE).
Indicatorul urmareste indeaproape evolutia dobanzii BCE, astfel ca in prezent se afla la niveluri cu circa jumatate de punct procentual peste cele de la inceputul anului, in conditiile in care reflecta si tensiunile de pe pietele financiare internationale. Spre exemplu, indicatorul EURIBOR pentru scadenta de sase luni se afla in prezent la 5,15% pe an, fata de 4,7%, cat era la inceputul anului.
Sub presiunea clientilor care cer mai multa transparenta, majoritatea bancilor au inclus in ofertele lor alternativa stabilirii dobanzii in functie de Euribor, mai ales pentru creditele imobiliare, care sunt contractate pe termene lungi. Grecii de la Alpha Bank au modificat chiar la inceputul acestei luni modul de calcul al dobanzii la creditele imobiliare, legand-o de Euribor la sase luni. Desi aduce mai multa predictibilitate in stabilirea costului unui credit, aceasta metoda de calcul al dobanzii se dovedeste acum costisitoare.
Momentul la care bancile vor decide sa ajusteze costurile creditelor in euro, precum si masura in care o vor face, va depinde de la caz la caz, au aratat si analistii intervievati de ZF la sfarsitul saptamanii trecute, cand BCE a luat decizia de a ridica dobanda. Pe de alta parte, unele banci au operat recent majorari de dobanzi, atat la lei, cat si la euro, astfel ca marjele sunt destul de consistente incat sa poata ingloba, cel putin pentru o perioada, scumpirea resurselor in euro pe plan international.
Bancile locale au inceput sa ridice dobanzile inca de anul trecut, motivand la acel moment decizia prin nevoia de a asigura o remunerare mai buna a riscurilor si o selectie mai atenta a clientelei, in conditiile in care cererea de finantari era foarte mare.
La inceputul acestui an au aparut chiar discutii privind renuntarea la creditele de consum fara garantii in valuta, dupa socul deprecierii leului din a doua parte a lui 2007. BNR sustine aceste optiuni, desi nu a luat inca masuri efective in acest sens. BRD si CEC au restrictionat inca din primavara accesul la finantarile in valuta, iar tot mai multi bancheri vorbesc despre o selectie mai atenta a clientelei, prin setari mai restrictive ale instrumentelor de control al riscurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO