Bănci și Asigurări

Cosmin Bucur, 34 de ani, a preluat conducerea trezoreriei RBS Bank

RBS Bank vrea sa-si convinga clientii sa-si reduca riscul prin achizitia de produse derivate

Cosmin Bucur, noul sef al trezoreriei RBS Bank

27.10.2009, 23:28 463

Companiile romanesti incep sa caute solutii pentru a-si reduceriscurile, atat cu dobanzile si cursul valutar, cat si cu evolutiapreturilor la materiile prime, care ajung sa reprezinte 80% dincosturile totale de productie, astfel incat sa aiba mai multapredictibilitate in afaceri, spune Cosmin Bucur, noul sef alTrezoreriei RBS Bank Romania.

"Pe langa riscul valutar si cel de dobanda, un alt risc este celcu materiile prime. Se pot face importuri de strategii din zonaproduselor financiare catre segmentul materiilor prime", spuneBucur, 34 de ani.

El va prelua postul de director de Trezorerie, inlocuindu-lastfel pe olandezul Martin Bakelaar. Bucur lucreaza in cadrulbancii din 1998, cand a debutat ca dealer in cadrul Trezorerieifostei ABN Amro. Din 2004 Bucur a fost numit seful departamentuluide vanzari al Trezoreriei, iar in 2005 a primit rangul devicepresedinte corporate. In 2008, britanicii de la Royal Bank ofScotland au preluat ABN Amro Romania, in cadrul unei tranzactiiglobale. Traditional, ABN a avut o pozitie puternica in piata pepartea de trezorerie, fiind unul dintre principalii jucatori pepiata.

Acum, Bucur incearca sa dezvolte afacerile Trezoreriei pe parteade produse derivate, inclusiv tranzactionare a instrumentelorfinanciare bazate pe preturile materiilor prime, dar si petranzactionarea certificatelor de carbon (instrumente prin care seatribuie cote de emisii de dioxid de carbon si care pot fi ulteriortranzactionate).

Businessul cumulat pe zona instrumentelor derivative - de laacoperirea riscului pe cursul de schimb si pe dobanzi pana lariscurile de volatilitate a preturilor la materiile prime- a ajunssa reprezinte 15%-20% din veniturile generate de instrumentelefinanciare tranzactionate cu clientii bancii.

"Pe Trezorerie afacerile merg ca de obicei. Combustibilul pentrucrestere vine din partea de noi produse. Pe langa piloniitraditionali - tranzactii valutare si piata monetara, noi avem acumun al treilea pilon, instrumentele derivate", spune Bucur. Pepartea de tranzactii valutare (FX), el estimeaza o scadere cu 30% avolumelor la nivelul intregii piete, in conditiile in care comertulinternational, investitiile straine, dar si creditarea s-auprabusit, iar BNR a mentinut o volatilitate redusa a cotatiilor. Sipe zona de piata monetara afacerile s-au diminuat, odata cu scaderevolumelor, dar si a dobanzilor.

"Pe derivate se va mentine interestul clientilor, avand invedere migrarea catre predictibilitate. Toata lumea incearca, dintoate necunoscutele care tin atat de pietele financiare, cat si debusinessul propriu sa creeze ancore, care se vor face prininstrumente derivate, care vor acoperi toata clasa de active",anticipeaza Bucur. El noteaza insa ca principala provocare pentrucompanii va fi sa estimeze fluxurile de venituri, care sa fieprotejate prin aceste instrumente.

"Conditiile din 2009 se vor mentine si in 2010", anticipeazaBucur.

RBS Romania utilizeaza platforma diviziei specializate intranzactionare de marfuri de la Londra a grupului, pentru a ofericlientilor posibilitatea de a derula operatiuni cu metale,combustibili sau chiar certificate de emisii de carbon.

Tranzactii pe preturile materiilor prime, prinLondra

"Multe companii, din nevoia de a face rost de bani, isi vandcertificatele de carbon si asteapta pana in aprilie ca sa lecumpere inapoi. Astfel isi creeaza o expunere pe evolutia pretuluicertificatelor. Daca faci o tranzactie de finantare, se eliminaacest risc - stii de la bun inceput cat platesti", spune MonicaTanu, sefa departamentului de vanzari al Trezoreriei RBS BankRomania.

Ea spune ca RBS a negociat cu o companie locala o finantarecomplexa pe un an de 10 milioane de euro la o dobanda sub valoareaEuribor (indicatorul pietei monetare europene), bazata pegarantarea cu certificate de emisii de carbon.

Un certificat de carbon da posibilitatea posesorului sa emitaintr-un an o tona de dioxid de carbon. In prezent, pretul unuicertificat de carbon pe bursele internationale este de circa 13euro. Romania a aderat la sistemul certificatelor de carbon din2006, companiile cu emisii mari de dioxid de carbon fiind nevoitesa detina astfel de certificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO