Bănci și Asigurări

Credite in scadere la RoBank, inainte de vanzare

10.05.2004, 00:00 16



Contrar tendintei de pe piata, volumul creditelor acordate anul trecut de RoBank a scazut cu 7,6% fata de 2002, insumand circa 60 milioane de euro.



In acelasi timp, valoarea depozitelor a urcat cu peste 23%, depasind 104 milioane de euro.



La sfarsitul lui 2003, RoBank avea active de circa 129 milioane de euro, corespunzator unei cote de 0,8% din activul total al sistemului bancar. Desi creditarea a consemnat o scadere semnificativa, totalul activelor a urcat cu 17,4% fata de nivelul consemnat la sfarsitul lui 2002.



RoBank a incheiat anul trecut cu un profit de circa 2,3 milioane de euro, cu peste 10,2% mai mare decat in 2002, potrivit rezultatelor financiare ale bancii, auditate conform standardelor contabile internationale.



Acestia sunt principalii parametri la care se afla RoBank in momentul preluarii de catre cea mai mare banca ungureasca, OTP Bank. Tranzactia pentru cumpararea intregului pachet de actiuni Robank a fost parafata recent, la un pret de 47,5 milioane de dolari. RoBank are o retea de 14 sucursale si doua agentii, care au nevoie de un volum importat de investitii in infrastructura IT pentru a putea servi obiectivelor de expansiune rapida ale OTP pe piata romaneasca.



O data cu finalizarea formalitatilor pentru obtinerea tututor autorizarilor, OTP va reboteza RoBank, numele sau urmand a fi inclus pe firma bancii.



Preluarea RoBank de catre cel mai mare grup bancar din Ungaria ar putea fi cea mai importanta tranzactie de pe piata in 2004, mai ales prin prisma implicatiilor viitoare asupra concurentei si a ofertei de produse si servicii.



Proiectele ambitioase ale OTP pentru urmatorii 3-4 ani urmaresc infiintarea a pana la 100 de sucursale si atingerea unei cote de piata de 4-5%.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO