Bănci și Asigurări

Credite mai ieftine pentru IMM din bani de la BERD

23.05.2003, 00:00 19


Banca Romaneasca va oferi de luna viitoare credite pentru microntreprinderi si firme mici si mijlocii cu dobanzi care vor varia de la zero la maxim 10%, cu exceptia microcreditelor, care vor fi "putin mai scumpe", afirma oficialii bancii.


Finantarea va fi asigurata dintr-un mprumut valoare de cinci milioane de dolari acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).


Banca Romaneasca va acorda, prin sucursalele sale, doua tipuri de mprumuturi. Valoarea maxima a unui microcredit va fi de 10.000 de dolari (sau echivalentul n lei sau euro), cu o scadenta ntre doua si 24 de luni. Acest tip de credit este destinat firmelor cu un numar maxim de 50 de salariati.


Firmele cu pana la 100 de salariati, pot obtine credite cu o valoare maxima de 100.000 de dolari (sau echivalentul n lei sau euro), perioada de rambursare fiind de pana la 36 de luni.


Ambele tipuri de mprumuturi vor fi acordate pe baza unor criterii comerciale, iar dosarele de creditare vor fi analizate de ofiterii de credite ai Fondului Germano-Roman.


Creditele vor avea ca destinatie finantarea proiectelor din sectorul serviciilor si al investitiilor, achizitionarea de cladiri, autovehicule si echipamente pentru desfasurarea activitatii, precum si acoperirea necesarului de capital de lucru.


"Afacerile mici si micro sunt vitale pentru dezvoltarea economica a Romaniei si, de-a lungul timpului, acesti ntreprinzatori s-au dovedit parteneri dinamici si de ncredere n cadrul programelor desfasurate de BERD n Europa de Sud-Est", a declarat ieri Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania, la semnarea acordului de mprumut cu Banca Romaneasca.


Imprumutul a fost acordat n cadrul facilitatii SUA/BERD de finantare a IMM-urilor, un fond n valoare de 150 de milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari din partea Guvernului Statelor Unite si 100 de milioane de dolari de la BERD, pentru sprijinirea cresterii micro si micilor ntreprinderi n tari precum Albania, Bulgaria, Macedonia, Ucraina si Romania.


BERD este cel mai mare investitor strain din Romania, valoarea fondurilor alocate unui numar de peste 85 de proiecte depasind 2,3 miliarde de euro.


Banca Romaneasca a fost nfiintata n 1993, iar din februarie 1999 actionar majoritar al bancii este Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI), care detine 76,52% din capital. In prezent este aproape de finalizare tranzactia prin care Banca Nationala a Greciei (BNG) urmeaza sa preia de la FRAI pachetul de control al bancii, crescand prezenta capitalului elen n sistemul bancar romanesc.


Pentru anul trecut, Banca Romaneasca a raportat un profit brut de 203,8 miliarde lei, pentru 2003 fiind estimata atingerea nivelului de 285 de miliarde lei. Banca Romaneasca are un capital social de 445 miliarde lei si o retea formata din 24 de unitati teritoriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO