Bănci și Asigurări

Credite mai mari cu acelasi grad de indatorare

17.04.2007, 19:35 75

Bancherii apeleaza la noi artificii de calcul pentru a putea sa imprumute sume mai mari in aceleasi conditii de plafonare a gradului de indatorare, pana cand BNR le va aproba normele proprii de creditare pentru persoane fizice.
Bancpost a lansat ieri o noua varianta de credit imobiliar, la care ofera o perioada de gratie de pana la un an, timp in care clientul plateste numai dobanda pentru sumele imprumutate. Capacitatea de imprumutare se calculeaza in continuare ca un procent de 35% din veniturile lunare nete ale clientului, insa la calcul este utilizata prima rata, care are astfel o valoare mai redusa.
Potrivit calculelor bancii, acest artificiu permite ca valoarea creditului sa urce cu aproximativ 30%. Pentru un credit contractat in franci elvetieni la o dobanda de 4,85% pe an, pe o perioada de 30 de ani, un client cu un venit net lunar de 2.000 de lei poate imprumuta 84.500 de franci elvetieni (51.600 de euro), fata de 63.600 de franci, cat permiteau vechile produse. Noua varianta de credit este denumita "GigaCredit". Bancpost se bazeaza pe faptul ca, pana la expirarea perioadei de gratie (moment la care rata pe care clientul o plateste creste, fiind incluse si ratele din creditul propriu-zis), va avea aprobate normele proprii de creditare, care vor permite un grad mai mare de indatorare.
"GigaCredit este un credit de tip "low start" in care clientii beneficiaza de o perioada de gratie in primele luni. Aceasta perioada de gratie le usureaza pe de o parte accesul la un credit mai mare, iar pe de alta parte le permite o rambursare mai usoara in lunile imediat urmatoare investitiei", spune Dan Grigoriu, director Mortgage Lending Business Unit. Banca renunta promotional, pana la 15 iunie, la comisionul de acordare pentru aceste credite.
Bancpost ofera la creditele imobiliare una dintre cele mai lungi perioade de rambursare de pe piata - pana la 35 de ani, aceasta avand de asemenea rolul de a majora sumele care pot fi imprumutate. De altfel si nivelul dobanzii este fixat la un nivel scazut numai in primul an, dupa aceea devenind variabila, ceea ce contribuie de asemenea la micsorarea ratelor initiale, in functie de care se stabileste suma care poate fi imprumutata.
Cu toate acestea, Bancpost nu s-a grabit sa trimita pentru aprobare la BNR norme proprii de creditare pentru clientii individuali. De altfel, desi mai multe banci (Banca Transilvania, Alpha Bank sau Volksbank) s-au grabit la inceputul primaverii sa anunte ca vor renunta la avansul la creditele imobiliare inca inainte de publicarea noului regulament al BNR, doar cativa jucatori au trimis pana acum norme proprii pentru aprobare la autoritatea monetara. Pe de alta parte, nici BNR nu se grabeste cu raspunsul, pana acum nicio banca neavand aprobate norme sau produse noi. De altfel, in piata au aparut discutii privind posibilitatea inducerii unor distorsiuni, in cazul in care unele banci ar putea sa inceapa creditarea dupa norme proprii mai devreme decat altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO