Bănci și Asigurări

Creditele noi date de bănci sunt la maximul ultimilor 5 ani. Faţă de boom, sunt însă la două treimi

Creditele noi date de bănci sunt la maximul ultimilor 5...

Autor: Anelis Baciu

13.02.2017, 00:07 949
  • La finalul lui 2016 soldul împrumuturilor noi a ajuns la 67 de miliarde de lei 

  • Creditele în lei reprezintă 82% din totalul celor acordate.

Anul trecut a fost un an bun pentru bănci, în ciuda tensiu­ni­lor legislative şi a pre­vi­ziu­nilor sumbre ale ban­cherilor, producţia nouă de credite de retail şi corporate în lei şi euro ajungând la peste 67 mld. lei (15 mld. euro), în creştere cu 5,5% faţă de 2015, arată datele BNR.

Cea mai mare parte a finanţărilor noi, respectiv 55% - echivalentul a 37 mld. lei (8,2 mld. euro) a mers către companii, în timp ce creditele de consum şi ipotecare acordate populaţiei au însumat 30,2 miliarde de lei. Bancherii mai au însă mult de recuperat faţă de anul de vârf, 2008, când producţia nouă de credite depăşea 100 mld. euro, cu circa o treime mai mare decât cea actuală.

Creşteri ale creditării au fost îngristrate pe ambele segmente, atât retail, cât şi corporate, însă motorul principal a fost finanţarea popu­laţiei şi în special a consumului. Creditele de re­tail au urcat cu 7,5% în 2016 faţă de 2015, în timp ce în cazul finanţărilor pentru companii avan­sul a fost mai temperat, respectiv de 3,9%.

Noul val de creştere a creditării este sus­ţi­nut de finanţările în lei, care s-au distanţat sem­nificativ de cele în valută. Volumul finan­ţă­rilor în monedă locală totală (populaţie şi com­panii) a însumat anul trecut 55 de miliarde de lei, adică aproximativ 82% din producţia no­­uă de credite. Avansul creditelor în lei se re­sim­te şi la nivelul stocului, la finalul lui 2016 finan­ţările în monedă locală reprezentând aproape două treimi.

Interesant este că economia a crescut cu aproape 5% în 2016 deşi creditarea totală a cres­­cut cu numai 1,2%. În aceste condiţii sec­to­rul bancar pare puţin decuplat de la ritmul economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO