Bănci și Asigurări

Creditul continua sa urce rapid si in lei, si in valuta

Creditul continua sa urce rapid si in lei, si in valuta

Soldul creditului neguvernamental a ajuns la 21,5 miliarde de euro la finalul lui iunie

01.08.2006, 18:55 23

Ritmul de crestere al creditului neguvernamental a incetinit usor in iunie fata de luna mai, fiind de 5,7% (5,6 % in termeni reali), soldul total ajungand la 76,45 miliarde lei (21,5 miliarde euro). Fata de luna iunie 2005, statistica BNR indica insa o noua accelerare a creditului, cresterea anuala ajungand la 56,2% fata de 53,5% in luna mai.
Mentinerea vitezei rapide de crestere a creditului ar putea determina BNR sa continue tendinta de inasprire a conditiilor monetare, in conditiile in care precentele decizii de majorare a dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei au fost adoptate pe 27 iunie, inainte ca banca centrala sa aiba la dispozitie date concludente privind evolutia creditului in prima luna a verii.
In primele sase luni, creditele acordate firmelor si populatiei au crescut cu 26%, respectiv 22,73% in termeni reali. Anualizat, finantarile in lei au inregistrat mai mult decat o dublare, crescand cu 104,9% (91,3% in termeni reali), pana la 40 de miliarde lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 25%, atingand la 36,4 miliarde lei.
Creditele in lei acordate populatiei au avut cea mai rapida dinamica, cresterea soldului fiind de 127,4%. Imprumuturile in lei atrase de persoanele fizice totalizeaza 18,2 miliarde lei si se apropie puternic de valoarea finantarilor in moneda nationala destinate firmelor - 21,7 miliarde lei.
In structura, finantarile in valuta acordate companiilor au in continuare cea mai mare pondere, cu un total de 24,5 miliarde lei, desi anualizat au consemnat o crestere de numai 14,6%. In acelasi timp, creditele in valuta atrase de populatie au urcat cu 48,2%, pana la 11,88 miliarde lei. In luna iunie, populatia si-a impartit apetitul in mod egal pentru finantari atat in lei (8,2%), cat si in valuta (8,1%).
Cat priveste economiile in lei si valuta acumulate de populatie, acestea au insumat 30,9 miliarde lei (8,66 miliarde euro) in iunie, din care mai mult de jumatate (59,48%) sunt depozite in lei.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult au crescut depozitele tinute in valuta - cu 24,4%, in timp ce economiile in lei au crescut doar cu 18,9% (11% in termeni reali).
Diferenta de viteza a fost vizibila in luna iunie, cand depozitele in lei ale populatiei s-au majorat cu 2,1% fata de sfarsitul lunii mai, iar cele in valuta cu 3,1%. In luna precedenta, depozitele in lei inregistrasera o crestere mai rapida decat cele in moneda straina, respectiv de 2,7%, fata de 2,1%. Din totalul economiilor populatiei, depozitele in lei detin ponderea majoritara - 59,5%. In acelasi timp, depozitele in lei ale firmelor au crescut cu 2,8% fata de luna mai, in timp ce sumele in valuta depuse de companii s-au marit cu 1,9%.
In cadrul acestora, depozitele la termen au crescut cu 2,8%, certificatele de depozit s-au majorat cu numai 0,8%, iar depozitele conditionate au crescut cu 4,7%.
Depozitele in lei si valuta ale companiilor au insumat, in iunie, echivalentul a 10,24 miliarde euro.
Datoriile fata de banci inregistrate de sectorul guvernamental prin creditele contractate au scazut de la 9,566 de miliarde de lei noi, in luna mai a anului curent, la 9,113 miliarde de lei noi in luna iunie, in principal ca urmare a diminuarii disponibilitatilor in Contul General al Trezoreriei Statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels