Bănci și Asigurări

Creditul in lei a luat locul celui in valuta, iar populatia economiseste tot mai putin

02.12.2005, 19:17 12

Creditul in valuta a cedat locul celui in lei in octombrie, dupa intrarea in vigoare a masurilor mai restrictive impuse de BNR in privinta finantarilor in moneda straina.

Prabusirea dobanzilor la lei a afectat insa apetitul pentru economisire al populatiei, ritmul de crestere al depozitelor incetinind pentru a opta luna consecutiv. Soldul creditului in valuta a inregistrat, pentru prima data de la inceputul anului, o scadere usoara, cu 0,1% (exprimata in valuta). In schimb, creditul in lei a crescut cu 7,5%, un ritm de expansiune record. De altfel, ritmul depaseste cu mult si dinamica anterioara a creditului in valuta, insa trebuie tinut cont si de baza mai mica de raportare in cazul imprumuturilor in moneda locala.

Odata cu intrarea in vigoare a normelor BNR, majoritatea bancilor s-au vazut constranse sa renunte, cel putin temporar, la acordarea de credite in valuta. Astfel, concurenta s-a mutat pe segmentul finantarilor in lei, ceea ce s-a tradus prin scaderea rapida a dobanzilor spre 10% pe an, sau chiar sub acest nivel, inclusiv pentru creditele de consum. Adica la niveluri comparabile cu cele la valuta. Oficialii BNR au recunoscut de altfel ca imprumuturile in lei au accelerat mai repede decat se asteptau. In acest timp, expertii Fondului Monetar si-au exprimat chiar ingrijorarea ca imprumuturile in lei vor lua pur si simplu locul celor in valuta in alimentarea cererii de consum.

Intre timp, mai multi jucatori din sistemul bancar au luat masuri (in special prin majorarea capitalurilor proprii) pentru a putea sa reia creditarea in valuta.

In octombrie, ritmul anual de crestere al creditului in lei a urcat pana la 43,3%, cu 8 puncte peste nivelul din luna anterioara. Ritmul de expansiune a accelerat astfel de peste sase ori fata de inceputul anului, de la niveluri de 7%.

In acest timp, ritmul anualizat de crestere al creditului in valuta (calculat in euro) a coborat la 51,5%, in octombrie, de la un varf de aproape 64% atins in mai. Calculata in lei, cresterea soldului imprumuturilor in valuta a coborat la 35,3%.

Creditul acordat populatiei a inregistrat o crestere cu 5,1%, cu doua puncte procentuale mai mica decat cea din septembrie. Expansiunea a fost alimentata de imprumuturile in lei, care au crescut cu 6% in termeni reali, fata de 5% in luna anterioara. In acest timp, soldul creditelor in valuta a crescut cu doar 1% (exprimat in euro), fata de 7% in septembrie.

Scaderea dobanzilor la creditele in lei a venit cu costul prabusirii celor platite la depozitele atrase, care sunt principala sursa de finantare in moneda locala a bancilor.

Aceasta a afectat insa economisirea, care deja se afla pe o panta descendenta. Economiile in lei ale populatiei au ajuns astfel sa inregistreze o crestere anuala de putin peste 17%, fata de un ritm de 30% in februarie.

Dupa aceasta incetinire a ritmului de crestere, ponderea economiilor in lei ale populatiei in totalul masei montare a coborat la 20%, de la peste 22% la inceputul anului.

In octombrie economiile in lei ale populatei au stagnat practic, variatia fiind de numai 0,1% fata de luna precedenta, pana la un sold de 16 miliarde lei (4,4 miliarde de euro).

Depozitele in valuta au inregistrat o crestere de 2% (in euro), pana la un sold de 2,9 mld. euro. Astfel, economiile populatiei totalizeaza 7,3 mld. euro, asigurand o pozitie confortabila de creditor net fata de sistemul bancar, in conditiile in care creditul acordat populatiei totalizeaza 5,3 mld. de euro.

Banca centrala a decis la inceputul lunii trecute sa reia sterilizarea excesului de lei din piata monetara intr-o mai mare masura, dupa ce dobanzile platite clientilor s-au prabusit pana la niveluri real negative, cu efecte vizibile asupra apetitului pentru economisire.

Dupa trei licitatii in care BNR a atras in proportii ridicate excesul de lei la o dobanda de 7,5% pe an, dobanzile au crescut pe piata monetara pana la 6%-8% pe an.

Cel putin momentan cresterea s-a oprit la nivelul pietei, iar depozitele clientilor sunt remunerate cu dobanzi variind intre 3% si 7% pe an, pentru scadentele de 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO