Bănci și Asigurări

Crestere lenta pentru asigurarile de raspundere civila generala

11.08.2004, 00:00 29

Piata asigurarilor de raspundere civila obligatorie a ajuns la aproape 11 milioane de euro  anul trecut, in crestere reala cu 30% fata de 2002. Cresterea este foarte redusa comparativ cu potentialul acestei piete.
Asigurarea de raspundere civila obligatorie despagubeste detinatorii de polite in cazul producerii de daune tertilor. Cresterea numarului accidentelor generatoare de pagube colaterale (cazul Mihailesti fiind cel mai cunoscut) in care au fost implicate, mai mult sau mai putin direct, companiile romanesti nu  au generat o responsabilizare a acestora.
In Uniunea Europeana, astfel de asigurari sunt obligatorii pentru orice fel de activitate comerciala sau de productie care poate provoca daune celor din jur, ca si in cazul unor profesii precum medicina, avocatura, expertiza contabila si auditul sau arhitectura. Astfel, chiar un restaurant sau un hotel nu poate functiona fara asigurare de raspundere civila.
Si in Romania medicii, avocatii sau expertii contabili, dar si brokerii de asigurari, trebuie sa detina o asigurare de raspundere pentru daunele provocate clientilor, dar asta nu ca urmare a unei legi generale, ci conform unor reglementari specifice activitatii lor.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor are in intentie initierea, in colaborare cu Ministerul Integrarii Europene si a Parlamentului, a unui proiect de lege prin care companiile si profesionistii din anumite domenii de activitate sa fie obligati sa-si cumpere asigurari de raspundere civila.
Compania Allianz-Tiriac, a fost liderul pietei asigurarilor pe aceasta componenta in 2002, cu subscrieri totale de 2,2 milioane de euro. Ii urmeaza AIG Romania, cu prime brute subscrise de 1,5 milioane de euro si Asirom cu 1,4 milioane de euro. Primii cinci jucatori ai acestei piete, printre care se mai numara societatile Omniasig si Astra, dar cu subscrieri de sub un milion de euro, detin 65% din totalul acestei piete. Companiei de asigurari Anglo-Romana, care a avut in 2002 subscrieri din asigurarile de raspundere civila obligatorie de 1 milion de euro, i-a fost retrasa intre timp autorizatia de functionare, din cauza faptului ca nu a reusit sa atraga suficiente resurse financiare pentru a se putea incadra in noile limitele minime ale capitalului social impuse de CSA.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO