Bănci și Asigurări

CSA a pus Ardaf Cluj sub administrare speciala

19.07.2006, 19:53 61

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a pus Ardaf Cluj sub administrare speciala, hotarand retragerea aprobarii pentru membrii Consiliului de Administratie si preluarea administrarii companiei de catre un avocat.
"Administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism (...), punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", afirma CSA.
Aceasta masura este a doua ca gravitate pe scara masurilor pe care le poate lua CSA in cazul in care constata ca o societate este in pericol sa nu-si indeplineasca obligatiile. Cele trei masuri sunt, in ordine: supraveghere speciala, administrare speciala, reorganizare/faliment.
Compania a fost in supraveghere speciala in toamna anului trecut, dar a iesit ca urmare a aplicarii unui plan de redresare bazat in primul rand pe o majorare de capital de
5,4 mil. euro.
CSA a luat acum aceasta masura drastica deoarece coeficientul de lichiditate al companiei a coborat pana la circa 0,3, mult sub limita minima de 1, conform unor surse oficiale.
Octavian Manastireanu, presedintele CA al Ardaf, a confirmat scaderea coeficientului de lichiditate sub 1 in mai.
Cauza, conform lui Manastireanu, este scaderea vanzarilor de polite de raspundere civila auto, care au fost mai reduse cu 30 mil. lei noi (8,5 mil. euro) anul acesta, fata de 70 mil. lei noi anul trecut.
Compania a terminat cu pierderi mai mari de un milion de euro pe primele sase luni ale acestui an si cu afaceri totale in scadere. Pe primele trei luni, afacerile erau in scadere cu 25%.
Ardaf a anuntat o majorare de capital de 20 de milioane de euro, pentru care actionarii sunt asteptati sa subscrie pana la 30 septembrie. Compania ar avea nevoie insa de 40 de milioane de euro pentru a se incadra in parametrii normali, afirma sursele oficiale.
Ardaf este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender (prin Tender SA, cu 71% din actiuni). Tender este in acest moment in inchisoare in dosarul Rafo Onesti. Mai detine actiuni la Ardaf Raiffeisen Zentralbank (10%) si Clairmont Holding (13%), care este un vehicul al unui mare fond de investitii american, Firebird.
Capitalizarea Ardaf pe Rasdaq este de 45,5 mil. euro. Ardaf a avut anul trecut afaceri de 64 mil. euro.
Ceilalti membri ai CA al Ardaf sunt Nicolae Petrisor (consilierul proprietarului grupului, Ovidiu Tender) si Sorin Ciuca.
Administrarea companiei va fi preluata de avocatul Radu Cocea. El a fost director la departamentul juridic al Asirom in perioada cand actualul presedinte al CSA, Angela Toncescu, a fost director general la aceasta companie, dar de cativa ani lucreaza ca independent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels