Bănci și Asigurări

Cu toata scaderea dobånzilor la lei, creditul in valuta continua sa accelereze

10.05.2005, 18:33 17

Creditul de consum in valuta a inregistrat in martie o crestere de 15,4% - exprimata in lei, påna la un sold total de 30.403 mld. lei (825,6 mil. euro), indica datele Bancii Nationale.

Exprimata in euro, cresterea a fost de 14%. Acesta este cel mai inalt ritm de crestere inregistrat de creditarea in valuta din septembrie anul trecut, cånd expansiunea lunara a fost de 20%.

De altfel, ritmul de crestere a marcat in ultimele trei luni un trend de crestere, de la nivelul de 5% in ianuarie.

In aceste conditii, creditul de consum a realizat in martie o expansiune de aproape 7% in lei, påna la un sold total de 87.270 mld. lei (2,4 mld. euro). In acest timp, imprumuturile in lei au inregistrat o crestere de numai de 2,5%, påna la un sold total de 56.867 mld. lei (aproape 1,6 mld. euro).

Preferinta pentru valuta s-a conservat, chiar in conditiile in care pe piata au aparut imprumuturi pentru consum in lei pe termene lungi si la dobånzi mult reduse, 15% - 18% pe an. Cu toate acestea, dobånzile la lei ramån in continuare cu mult peste cele la valuta, care in general nu depasesc 10% pe an. Totodata, tendinta de apreciere in termeni reali a leului fata de principalele valute face ca riscul de curs valutar sa fie usor de trecut cu vederea de catre debitori. Mai mult, intarirea leului usureaza rambursarea ratelor lunare care sunt exprimate in valuta.

Banca centrala si-a exprimat insa in mod repetat intentia de a incuraja creditarea in lei in detrimentul celei in valuta. Astfel, påna la sfårsitul anului creditele in lei ar trebui sa inregistreze o crestere de peste 31%, fata de o expansiune de aproape 27% a imprumuturilor in valuta. Anul trecut creditele in valuta au crescut cu 51%, respectiv de doua ori mai repede decåt cele in lei.

Nici in domeniul imobiliar, unde dobånzile la creditele in lei au coboråt inca mai mult, påna la niveluri de 11,5% pe an, nu se simte o ameliorare a migrarii spre valuta.

Soldul creditelor contractate in lei a scazut in continuare, ajungånd la 3.113 mld. lei (ceva mai mult de 84 mil. euro). In acest timp, imprumuturile in valuta au inregistrat o expansiune de aproape 10%, påna la 33.086 de mld. lei (908 mil. euro). Acestea reprezinta peste 91% din totalul creditelor imobiliare acordate. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO