Bănci și Asigurări

Cu un ochi la leu, BNR discuta ce face cu dobanda

26.06.2006, 19:47 20

Pe fondul retragerilor de capital de pe pietele emergente, care au determinat inclusiv deprecierea leului, si al surprizei relaxarii spectaculoase a politicii fiscale, BNR evalueaza maine stadiul luptei cu inflatia.
De patru luni, dobanda de politica monetara stationeaza la 8,5%, dar restrictivitatea i-a crescut ca urmare a scaderii inflatiei.
In ultimele zile, piata valutara a ramas tensionata, in conditiile in care jucatorii speculativi continua sa isi inchida pozitiile pe pietele emergente. Euro s-a stabilizat vineri peste nivelul de 3,6 lei, atingand chiar un varf de 3,65 lei. Saptamana trecuta leul a pierdut 2,4% in fata euro, la cursul oficial. Oscilatiile de pe piata valutara au fost insa chiar mai ample, cotatiile urcand cu peste 3%.
Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro, sustine ca atat evolutiile economice interne, cat si contextul international sugereaza necesitatea cresterii dobanzii de referinta inainte sa fim martorii unei inversari de tendinta a inflatiei.
"Probabil BNR va opta pentru mentinerea nivelului de 8,5% o perioada mai indelungata, posibil pana la jumatatea anului viitor, ceea ce ar insemna o rata reala de aproximativ doua procente", crede Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. Cert este ca BNR nu poate face abstractie nici de contextul nou dat de majorarea deficitului bugetar pana la 2,5% din PIB, nici de conjunctura externa care i-ar permite majorarea dobanzii fara riscul atragerii unor capitaluri speculative consistente. Ramane de vazut daca BNR va considera necesar sa fie proactiva, ori isi va pastra instrumentele in tolba macar pana la sedinta din 9 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO