Bănci și Asigurări

Cum au atacat bancile creditarea: gradul de indatorare a urcat la 55% in T3

Cum au atacat bancile creditarea: gradul de indatorare a urcat la 55% in T3
02.12.2008, 15:25 203

Bancile si-au luat ramas-bun in septembrie de la vechile norme de creditare, incheind petrecerea cu imprumuturi de 1,4 miliarde de euro acordate intr-o singura luna populatiei.

Gradul maxim de indatorare mediu practicat de banci pentru creditele ipotecare acordate in trimestrul trei a fost de 55%, mai ridicat decat in trimestrul precedent, cand media a fost de 50%.
Nivelul maxim al gradului de indatorare la care s-a ajuns in T3 pe piata creditelor ipotecare a fost de 65%. Gradul maxim de indatorare permis era de 70% conform vechilor norme de creditare.
"Bancile, chiar si in conditiile implementarii noului regulament, ar continua sa detina unele marje pentru cresterea creditarii, pentru ca in prezent nu acorda credite la gradul maxim de indatorare permis", noteaza BNR in sondajul privind creditarea efectuat pentru trimestrul trei.
Stiind ca din octombrie vor fi obligate sa aplice noile norme mai aspre de creditare impuse de banca centrala, "bancile s-au grabit sa prinda vechile norme de creditare si au vandut agresiv", dupa cum spunea si guvernatorul Mugur Isarescu.
Volumul de credite acordat in septembrie de banci populatiei a fost cel mai mare din acest an, de 5,2 mld. lei (1,39 mld. euro), dintre care circa 86% din totalul noilor credite acordate au fost in valuta, conform datelor Bancii Nationale.
Creditele in valuta reprezinta aproape jumatate din creditele de consum acordate de banci populatiei si peste 90% din creditele ipotecare.
Daca pentru lunile din urma, inclusiv septembrie, bancile aveau in primavara asteptari ca standardele creditelor ipotecare sa se inaspreasca semnificativ, acest lucru nu s-a intamplat, ba dimpotriva: termenii creditarii au cunoscut o relaxare in trimestrul trei din acest an.
Asteptarile de inasprire ale creditarii in valuta erau puse pe seama accesului din ce in ce mai restrictiv la finantare din partea bancilor-mama, asteptari care se mentin si se adancesc in ultimul trimestru din acest an. Leul va castiga astfel mai mult teren in creditare, spun analistii.
Declinul pietei imobiliare este alt factor care va contribui la franarea creditelor ipotecare. Primele semne se vad in indicatorul loan to value, care exprima raportul dintre valoarea unui credit si cea a imobilului ipotecar. Practic, daca in trimestrul doi la o casa de 100.000 de euro clientii puteau lua un credit de 75.000 de euro, in trimestrul trei valoarea creditului a coborat la 71.000 de euro. Sau invers, pentru aceeasi valoare a creditului contractat, clientul are nevoie de o casa mai valoroasa pe care sa o aduca ca garantie bancii.
Atat creditele de consum, cat si creditele ipotecare au avut in septembrie cel mai mare pas lunar din acest an, de 8,4, respectiv 5,4%.
Astfel, creditele de consum au ajuns la un sold de 72,2 mld. lei (19,3 mld. euro), iar cele ipotecare la un sold de 19,1 mld. lei (5,1 mld. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO