Bănci și Asigurări

Cum lupta bancile mici pe carduri: comision zero la retragerea de cash de la orice bancomat

Cum lupta bancile mici pe carduri: comision zero la retragerea de cash de la orice bancomat

Okan Yurtsever, directorul de retail al Garanti Bank: Decizia de a elimina comisionul de retragere de numerar ofera clientilor nostri acces la intreaga retea de ATM-uri din Romania, iar motivele pentru care am luat aceasta hotarare nu se leaga direct de faptul ca am vrut sa ne crestem cota de piata, ci de amploarea retelei de bancomate care pot fi utilizate.

31.08.2009, 00:00 773

In mod uzual, bancile taxeaza retragerile de numerar de la bancomatele proprii cu comisioane de 0,2% - 0,5%. In cazul in care cardul este utilizat la bancomatul altei banci, comisionul include o suma fixa (de obicei 2,5 lei), plus o parte variabila - cel putin 0,5%.

Avand in vedere ca romanii au retras de la bancomate 21,49 miliarde de lei (5 miliarde de euro) doar in trimestrul al doilea, reiese ca bancile au incasat comisioane de cel putin 43 de milioane de lei (circa 10 milioane de euro), daca se ia in considerare un comision de 0,2%

Garanti Bank, un jucator de talie mica pe piata locala, controlat insa de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare turcesti, practica un comision de 0% la retragerile de numerar de pe cardurile in lei GarantiBank 24 atat pentru operatiunile desfasurate la ATM-urile proprii, cat si la cele realizate in retelele altor banci.

Okan Yurtsever, directorul de retail al bancii, precizeaza ca oferta care include comisionul de 0% a fost lansata pe piata inca din septembrie 2008, insa a inceput sa fie mediatizata relativ recent.

„Decizia de a elimina comisionul de retragere de numerar ofera clientilor nostri acces la intreaga retea de ATM-uri din Romania, iar motivele pentru care am luat aceasta hotarare nu se leaga direct de faptul ca am vrut sa ne crestem cota de piata, ci de amploarea retelei de bancomate care pot fi utilizate", a declarat Yurtsever.

Suma maxima care poate fi retrasa zilnic de pe un card Garanti Bank, adresat persoanelor fizice, atinge 3.000 de lei, iar comisionul de 0% se aplica si pentru emiterea, reinnoirea sau administrarea cardului, pentru operatiuni de interogare de sold sau pentru platile efectuate catre comerciantii nationali si din strainatate.

In cazul Libra Bank, posesorii de carduri de debit Libra MasterCard Simple si Libra Salary beneficiaza de un comision de retragere de 0% la toate ATM-urile din Romania, oferta fiind disponibila pe toata perioada de valabilitate a cardurilor, pentru cele emise pana la sfarsitul lunii octombrie. Cardurile pot fi utilizate de persoanele fizice si de cele cu profesii liberale, iar suma maxima care poate fi extrasa zilnic din reteaua de bancomate nu poate depasi 5.000 de lei. Banca nu percepe comision pentru reinnoirea sau expirarea cardurilor, in cazul interogarii de sold sau pentru platile catre comerciantii romani si straini.

Millennium Bank aplica un comision de 0% pentru retragerile de la ATM-urile proprii doar pentru clientii care aleg pachete care le permit sa primeasca salariile pe carduri Visa Electron eliberate de Millennium. De pe un astfel de card se pot extrage zilnic maxim 3.000 de lei, iar pachetele oferite de banca includ servicii de internet banking si conturi speciale atasate cardului.

Si Intesa Sanpaolo Bank are o oferta similara pentru cardurile Maestro, valabila atat pentru ATM-urile proprii, cat si pentru alte retele de bancomate.

Comisionul de retragere de 0% poate fi aplicat doar in cazul in care clientii bancii opteaza pentru un pachet care include internet banking si alte servicii, iar cardul de debit disponibil in acest pachet permite extragerea zilnica a unei sume de maxim 5.000 de lei. Pentru administrarea cardului si operatiuni de interogare de sold Intesa Sanpaolo percepe un comision de 0%.

Comisionul de 0% pentru retragerile de numerar de la ATM-uri apare relativ sporadic in ofertele bancilor care ocupa cote importante de piata, fiind practicat in conditii speciale. La ING, posesorii de carduri Card Student beneficiaza de un comision de 0% doar pentru operatiunile efectuate in reteaua de ATM-uri a bancii. In cazul cardului pentru studenti, ING nu percepe comision pentru emitere, pentru operatiunile de interogare sold si pentru cele de administrare a contului, insa de oferta pot beneficia doar persoanele intre 18 si 24 de ani, care urmeaza o forma de invatamant superior.

In oferta Alpha Bank, de comisionul de 0% beneficiaza clientii care detin carduri AlphaCard Visa Electron, oferta fiind valabila doar pentru operatiunile desfasurate in reteaua proprie de bancomate a bancii. Cardul, pentru care nu se percepe o taxa de emitere, permite retragerea zilnica a maxim 4.000 de lei, are o valabilitate de doi ani si este prelungit automat in cazul in care clientii nu solicita inchiderea contului. La BRD, posesorii de carduri de debit beneficiaza de comisionul de 0% doar pentru un anumit numar de retrageri lunare in reteaua de ATM-uri a bancii, cu conditia sa achizitioneze diverse pachete de produse.

In functie de pachet, numarul retragerilor gratuite permise lunar porneste de la o retragere, insa poate ajunge la 3 sau chiar la 5 retrageri fara comision.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO