Bănci și Asigurări

Cum se luptă grecii să-şi consolideze capitalul. Alpha Bank desfiinţează fuziunea cu Eurobank şi ar putea muta banca din România pe un vehicul regional. Eurobank îşi vinde filiala din Turcia

Cum se luptă grecii să-şi consolideze capitalul. Alpha Bank desfiinţează fuziunea cu Eurobank şi ar putea muta banca din România pe un vehicul regional. Eurobank îşi vinde filiala din Turcia

Din toamna anului trecut Alpha Bank şi Bancpost continuă businessul în ciuda incertitudinii întreţinute de băncile-mamă de la Atena, aşteptând să vadă cine le va finanţa mai departe

Autor: Razvan Voican

10.04.2012, 00:03 1423

Banca elenă Alpha Bank, care controlează Alpha Bank România, a pus definitiv cruce fuziunii cu Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, chemându-şi acţionarii să voteze pe 26 aprilie anularea proiectului după ce a concluzionat că fuziunea i-ar aduce mai degrabă o pierdere decât valoare adăugată.

Chiar dacă nu o spune direct, Alpha sugerează că recenta operaţiune de restructurare a datoriilor statului elen a deteriorat semnificativ poziţia financiară a Eurobank.

De asemenea, susţine că entitatea rezultată din fuziune ar suferi o pierdere de circa 9 miliarde de euro din cauza programului de restructurare a datoriilor elene, mult peste estimările iniţiale, iar participarea acţionarilor săi la suportarea acestei pierderi ar fi mult disproporţionată în comparaţie cu beneficiile fuziunii.

Nu în ultimul rând, Alpha consideră că planul de majorare a capitalului noii bănci cu 3,9 mld. euro conform proiectului de fuziune nu mai poate fi implementat şi devine oricum inadecvat.

Pe baza deciziei din 15 noiembrie 2011, Alpha Bank ar fi urmat să absoarbă Eurobank, însă acum banca absorbantă constată că "fuziunea nu numai că nu reuşeşte să genereze valoare adăugată, ci chiar provoacă o pierdere pentru Alpha Bank şi acţionarii săi", iar rezultatul fuziunii nu mai este justificabil nici din punct de vedere financiar.

Boardul Alpha Bank afirmă că rezultatul restructurării datoriilor Greciei a avut un impact direct şi material asupra premiselor pe care se baza proiectul de fuziune. "Pe parcursul schimburilor de opinii (de după avizul favorabil al autorităţii de concurenţă de pe 23 ianuarie 2012), părţile au fost în dezacord în privinţa problemelor în discuţie, ceea ce s-a reflectat şi în mesajele publice divergente", arată boardul Alpha Bank.

Eurobank nu a avut până ieri după-amiază nicio reacţie la explicaţiile avansate de Alpha Bank pentru anularea fuziunii.

Alpha Bank România - mutată pe un vehicul regional?

Un cotidian din Atena preluat de agenţia internaţională Bloomberg a scris ieri că Alpha intenţionează să mute filialele din România, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia şi Ucraina pe un vehicul în care să atragă şi BERD, care ar urma să subscrie pentru o participaţie de până la 30%.

Aceasta ar putea fi una dintre soluţiile luate în calcul de greci pentru consolidarea capitalului, întregul sistem bancar elen aflându-se în prezent sub o presiune uriaşă pentru rezolvarea acestei probleme. Potrivit estimărilor de pe piaţă, băncile din Grecia ar avea nevoie de o recapitalizare de până la 50 mld. euro, iar statul lucrează de asemenea la soluţii care să permită evitarea unei naţionalizări masive a sectorului bancar.

Guvernul de la Atena ar vrea ca măcar 10% din bani să vină de la acţionarii băncilor. Din cauza prăbuşirii acţiunilor pe bur­să, cele patru mari bănci elene NBG, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus valorează împreu­nă mai puţin de 3 mld. euro.

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, a negat ieri orice implicare într-un proiect cu Alpha Bank de tipul celui vehiculat în presă. "Nu există niciun fel de discuţii privind o asemenea tranzacţie", a declarat pentru ZF Anthony Williams, şeful comunicării la BERD.

La rândul său, Alpha Bank a emis un comunicat pe bursa de la Atena în care afirmă că în prezent evaluează mai multe măsuri de consolidare a capitalului în contextul procesului în derulare de recapitalizare a băncilor greceşti, dar că nu există niciun acord încheiat cu BERD în privinţa soluţiei vehiculate.

Totuşi, Alpha nu dezminte proiectul în sine de transfer al subsidiarelor din regiune pe un holding în care să atragă şi alţi investitori şi care să găsească şi soluţii autonome de finanţare.

National Bank of Greece, cea mai mare bancă elenă, a luat din toamna trecută o decizie similară prin care a stabilit mutarea Băncii Româneşti în administrarea unui holding care să gestioneze toate afacerile grupului din Europa de Sud-Est, asigurând inclusiv finanţarea necesară.

Eurobank îşi creşte lichiditatea vânzând banca din Turcia

Eurobank, acţionarul majoritar al Banc­post, a anunţat ieri încheierea unui acord cu Burgan Bank pentru vânzarea băncii sale din Turcia, Eurobank Tekfen, tranzacţie care ar urma să-i amelioreze poziţia de lichiditate cu 800 mil. euro. Eurobank Tekfen are un portofoliu de credite de 1,5 mld. euro, cam jumătate din cel al Bancpost.

Definitivarea tranzacţiei realizate la valoarea contabilă a băncii turce este aşteptată în trimestrul al treilea.

Vânzarea filialei din Turcia face parte din măsurile luate de Eurobank pentru consolidarea capitalului prin forţe proprii. Potrivit unui comunicat emis ieri pe bursa de la Atena, banca va continua să implementeze planul de consolidare, în principal prin măsuri de management al activelor şi pasivelor, precum şi prin reducerea cheltuielilor operaţionale. Scopul enunţat: "maximizarea rolului şi participării sectorului privat la apropiata recapitalizare a sistemului bancar elen."

Băncile se tem de naţionalizare, dar pe de altă parte naţionalizarea nu este dezirabilă nici pentru guvern pentru că ar mări presiunile pe datoria publică. Toate băncile elene urmează să-şi publice rezultatele financiare pe 2011 de-abia pe 20 aprilie, când ar urma să fie cunoscută şi poziţia statului în privinţa recapitalizării.

Problemele din Grecia ţin într-un climat de incertitudine două dintre cele mai mari bănci din România - Alpha Bank şi Bancpost. Ultima a reuşit anul trecut să revină pe profit, dar prima a avut pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO