Bănci și Asigurări

Cursul de schimb a reintrat după cinci luni sub 4,45 lei/euro

Cursul de schimb a reintrat după cinci luni sub 4,45...

Autor: Ciprian Botea

30.04.2014, 00:03 318

Cursul oficial a scăzut ieri la 4,4403 lei/euro, un minim al ultimelor cinci luni, după un avans al leului de aproape un procent în ultimele două săptămâni. Este pentru prima dată de la începutul lunii decembrie încoace când cursul de schimb intră sub pragul de 4,45 lei/euro. Un curs de schimb mai scăzut fusese înregistrat pe 2 decembrie.

Cursul scăzuse pe palierul de 4,43 lei/euro pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, dar a revenit spre finalul zilei în jurul nivelului de 4,45 lei/euro. Leul s-a întărit cu aproape patru bani în a doua jumătate a lunii aprilie. Analiştii sunt însă sceptici că banca centrală va permite întărirea leului mult dincolo de pragul de 4,45 lei/euro, în condiţiile în care ar putea percepe acest episod de apreciere ca pe un moment oportun de a-şi reface rezerva valutară prin cumpărarea de valută din piaţă.

Moneda naţională a traversat mai multe perioade de volatilitate de la începutul anului şi a ajuns inclusiv la maxime de peste 4,55 lei/euro. Deşi oficialii BNR sugerau la începutul anului că vor permite o volatilitate mai mare a cursului, banca centrală a reluat intervenţiile pe piaţa valutară imediat ce presiunile pe leu s-au înteţit spre finalul lunii ianuarie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO