Bănci și Asigurări

Cursul leului cauta limita de jos a coridorului de fluctuatie

04.04.2006, 00:00 20

Leul a inregistrat ieri a treia sedinta de tranzactionare consecutiva in care s-a apreciat in raport cu euro, BNR calculand un curs de 3,5121 lei pentru un euro, cu 0,89 bani sub nivelul publicat vineri.

In ultima perioada, evolutia leului tinde sa se inscrie intr-un coridor de variatie, palierul de 3,50 lei/euro fiind nivelul de jos, in timp ce cota de 3,54 lei/euro s-a dovedit a fi un plafon maxim, a carui atingere a antrenat saptamana trecuta vanzari de valuta din ce in ce mai consistente.

Analistii apreciaza ca explicatia acestei evolutii consta in asteptarile contradictorii ale jucatorilor - in special ale celor straini - in privinta posibilelor miscari ale pietei. Pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri, bancile au tranzactionat euro la deschidere la niveluri de 3,5200 - 3,5250 lei/euro, insa cotatiile au coborat in scurt timp sub 3,52 lei/euro.

In conditiile in care vanzarile de valuta au devenit predominante, piata a inregistrat un minim de 3,5090/ 3,5140 lei pentru un euro.

In timp ce euro a continuat sa se deprecieze, moneda americana a pierdut, in schimb, aproximativ 0,7 bani, din cauza scaderii dolarului pe pietele internationale. BNR a calculat un curs de referinta de 2,9142 lei pentru un dolar.

Aprecierea leului a avut loc in contextul in care BNR a atras de pe piata monetara interbancara numai 600 milioane de lei noi in depozite pe o luna, cu dobanda fixa de 8,5% pe an. La licitatie au participat numai sapte banci.

In conditiile in care piata resimte o cerere mai mare de lichiditati, dobanzile la termen scurt (o zi si o saptamana) se mentin la niveluri inalte, respectiv 7,5-8,5%.

La nivelul ultimei luni, leul isi pastreaza un stoc de depreciere fata de euro, cursul actual fiind de 0,6 lei mai sus decat in urma cu o luna, in timp ce dolarul este mai valoros cu aproape un punct procentual.

Chiar daca dobanda de interventie a BNR a fost confirmata la nivelul de 8,5%, aceasta nu pare sa fi atras capitaluri speculative semnificative, in conditiile in care pietele emergente resimt in ultima perioada retrageri de capital strain.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO