Bănci și Asigurări

Dacia Felix contesta decizia BNR

21.07.2000, 00:00 10



Banca Dacia Felix a depus ieri la Tribunalul Cluj contestatie la cererea Bancii Nationale de declarare a falimentului, judecatorul sindic, Ioan Georgiu, amanand luarea unei decizii pentru o perioada viitoare.

BNR a depus, la inceputul lunii la Tribunalul Cluj, o cerere de incepere a procedurii de faliment pentru BDF. Motivul invocat de BNR a fost incetarea platilor de catre BDF care nu si-a achitat, in ultimele doua luni, rata scadenta din datoriile catre BNR si CEC. Rata este in valoare de 128 miliarde de lei. BDF avea de rambursat catre BNR si CEC, aproximativ 2.200 de miliarde de lei, din care a platit 375,4 miliarde de lei catre BNR si 62,4 miliarde de lei catre CEC. In prezent, banca mai are datorii de 1.464 miliarde de lei la BNR si 278 miliarde de lei la CEC.

Adunarea Creditorilor de la BDF a analizat, tot ieri, posibilitatile de plata a datoriilor bancii catre principalii creditori, BNR si CEC. BNR a propus plata imediata a unei sume de 20 milioane de dolari pentru acceptarea unui termen de gratie de un an, iar diferenta ramasa sa fie echivalata in dolari si platita in trei ani.

BDF a facut o contraoferta, prin stingerea datoriilor prin creante cu titluri executorii. "Avand in vedere ca litigiul dintre BDF si BNR este determinat de raporturi juridice de drept privat, in vederea stingerii acestora, respectiv pentru plata tuturor datoriilor BDF, s-a facut o oferta reala de plata prin creante cu titluri executorii aferente. Valoarea creantelor oferite de BDF depaseste suma de 20 milioane de dolari, solicitata de BNR", precizeaza banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO