Bănci și Asigurări

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor: Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. Aceasta e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este BNR

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor: Inflaţia nu...

Autor: Roxana Rosu

19.08.2021, 11:34 258

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor, a făcut joi dimineaţă primele declaraţii după numirea sa în funcţie, spunând printre altele că informaţiile privind inflaţia trebuie discutate cu titularul problemei, care este Banca Naţională, şi că  nu există creştere economică fără un puseu inflaţionist.

”Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii. Dar să ştiţi că nu există o creştere economică, în lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”, a spus Vîlceanu.

Noul ministru a fost întrebat şi de noul program naţional de investiţii Anghel Saligny, despre care a spus că nu este PNDL.

Vîlceanu a precizat că este un program care va finanţa proiecte care nu pot fi susţinute din fonduri europene.

”Nu avem în acest program becuri sau alte asemenea lucruri care existau în PNDL. Nu avem şcoli, nu avem tot felul de alte investiţii care erau în trecut în PNDL-uri. Facem reforme din PNRR, din foduri europene proiectele mari, dar niciodata nu se pot finanţa din fonduri europe un drum comunal. Nu cred că oamenii trebuie să stea în gunoi pentru că nu putem finanţa din fonduri europene. Europa nu finanţează gaze. Acest proiect este absolut necesar. Finanţezi din PNI doar ce nu poate fi finanţat din fonduri europene. Apă şi canal poţi finanţa din fonduri europene, pentru operatori zonali, dar din operatori mai mici nu poţi finanţa. Sunt proiecte absolut necesare, nu seamănă deloc cu PNDL. Când va începe acest program vor fi standarde de cost, ca să nu plătim de exemplu un drum cu 1 milion de euro şi în altă parte cu 7 milioane de euro. Din punctul ăsta de vedere cred că este un program absolut necesar şi face parte dintr-un plan investiţional pe care o avem la nivelul guvernării”.

În ceea ce priveşte datoria publică, noul ministru de Finanţe a spus că ea este un procent din PIB şi că, pe măsură ce PIB-ul creşte, procentul scade.

”Nu se împrumută bani de dragul de a se împrumuta, ci pentru a se acoperi deficitul. Anul acesta va fi de 83 miliarde lei. Dacă nu avem banii aceştia, dar trebuie să plătim şi salarii şi pensii, trebuie să ne împrumutăm. E bine că în primul semestru nu am luat bani pentru plata acestor tipuri de cheltuieli, ci pentru investiţii”.

Dan Vîlceanu a fost întrebat şi despre compania deţinută de părinţii lui în 1997 şi care a fost acuzat că ar fi folosit-o ca paravan pentru afaceri. ”La 18 ani trebuie să fii mai mult decât precoce să îţi foloseşti părinţii paravan pentru afaceri”.

El a spus că absolut toate companiile la care a fost acţionar au obţinut contracte cu statul doar prin licitaţie publică. ”Niciodată un alt mijloc de atribuire a unui contract public”, a declarat joi, ministrul Finanţelor.

Dan Vîlceanu a mai spus că a avut două firme pe care le-a lichidat în momentul în care a intrat în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO