Bănci și Asigurări

Daniel Tudor a fost „uns“ de parlamentari preşedinte la CSA

Daniel Tudor a fost „uns“ de parlamentari preşedinte la CSA

Daniel Tudor, 55 de ani, care a fost susţinut pentru această funcţie de PNL, a primit 246 de voturi „pentru“. Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

24.10.2012, 00:05 866

Daniel Tudor, fostul director general al companiei Ardaf, a fost votat ieri de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituţia care reglementează o industrie cu venituri anuale de circa 2 miliarde de euro.

Tudor, 55 de ani, care a fost susţinut pentru această funcţie de PNL, a primit 246 de voturi "pentru" şi numai două voturi "împotrivă". El îl înlocuieşte pe Constantin Buzoianu, al cărui mandat a fost întrerupt brusc săptămâna trecută după numai un an de la instalarea în funcţie. Parlamentarii au decis revocarea acestuia din funcţie, invocând abateri în exercitarea atribuţiilor. Buzoianu a negat însă toate acuzaţiile, afirmând că este victima unei "răfuieli politice".

Buzoianu fusese propulsat la conducerea instituţiei de PDL, partidul aflat la guvernare în toamna anului trecut. Noul preşedinte al CSA este susţinut de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, care a sprijinit-o şi pe fosta şefă a CSA Angela Toncescu. Conform legii, parlamentarii pot revoca din funcţie preşedintele CSA pentru abateri grave.

Daniel Tudor lucrează de peste 20 de ani în industria asigurărilor, el înfiinţând după 1990 compania RAI Asigurări şi între 2007 şi 2009 a condus Ardaf. Tudor fusese avizat luni seara de comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru poziţia de şef al CSA. Tudor este al patrulea preşedinte din istoria de 11 ani a CSA.

Funcţia de preşedinte al CSA, unde numirile sunt făcute pe criterii politice, este una dintre cele mai râvnite din industria financiară, având stabilită o remuneraţie de 25.000-30.000 de euro pe lună, conform unor surse neoficiale. Oficial, veniturile conducerii CSA nu apar în declaraţiile de avere, rubricile respective fiind acoperite cu pastă corectoare. Şeful CSA este practic în asigurări pe aceeaşi treaptă cu guvernatorul BNR în sistemul bancar.

Conducerea CSA este asigurată de un consiliu din care fac parte, alături de preşedinte, doi vicepreşedinţi şi alţi patru membri. Vicepreşedinţi ai CSA sunt în prezent Tudor Baltă, aflat la al doilea mandat, şi Cornel Coca-Constantinescu, fostul director general al MKB Romexterra Leasing. Membri în consiliul CSA sunt Albin Biro, Dan Constantinescu, Daniela Popa şi Doru Frunzulică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO