Bănci și Asigurări

De ce s-a apreciat leul în viteză şi unde vor ateriza dobânzile după saltul recent

De ce s-a apreciat leul în viteză şi unde vor ateriza...

Autor: Razvan Voican

06.02.2014, 00:08 1218

Oricât de tolerantă s-ar fi arătat la începutul anului, BNR nu lasă cursul leu/euro să crească prea mult şi nu uită să uzeze de regimul de curs de schimb controlat. Dobânzile ROBOR ar urma să se potolească uşor sub noua rată de politică monetară de 3,5%.

„N-am urmărit să mişcăm cursul“, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la finalul unui episod de apreciere rapidă a leului cu aproape 2% în faţa euro, care s-a tradus prin scăderea cursului oficial de la 4,54 lei/euro la circa 4,45 lei/euro. Ieri BNR a afişat cel mai scăzut curs leu/euro din acest an (4,4556 lei/euro), în condiţiile în care dobânda-cheie a scăzut la 3,5% pe an.

„Ne ferim de o volatilitate prea mare a cursului“, mai spune şeful BNR, după o lună animată pe piaţa valutară, în care cotaţiile au pornit de la 4,49 lei/euro, au ţâşnit spre 4,55 lei/euro, s-au calmat pe palierul de 4,53 lei/euro, au sărit iar la 4,54 pentru ca în ultima săptămână să se rostogolească fără pauză până la 4,45 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO