Bănci și Asigurări

Dealerii au asteptat degeaba sa vina BNR

17.01.2003, 00:00 13

Dealerii de pe piata interbancara de la Bucuresti au avut si ieri o zi extrem de grea, agitatia fiind alimentata si de asteptarile privind o posibila interventie a bancii centrale pe piata. In aceste conditii, leul s-a depreciat in raport cu ambele valute de referinta, ca urmare a cererii ridicate de dolari din piata interbancara, unde Banca Nationala nu a mai intervenit.
Cotatiile din deschidere au fost de 33.650/33.670 lei/dolar, nivel la care s-au mentinut o scurta perioada, si au urcat treptat pana la un maxim al zilei de 33.745/33.760 lei/dolar. Spre finalul sedintei, cerearea de dolari s-a mai diminuat, iar cotatiile s-au plasat la 33.730 - 33.750 lei/dolar. "Toata lumea a asteptat interventia bancii centrale si in momentul in care aceasta nu a mai aparut a inceput brusc sa se cumpere", spune un dealer.
Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 33.685 lei/dolar, in crestere cu 86 de unitati fata de cel din ziua precedenta. Moneda europeana a castigat 226 de unitati in raportul cu leul, iar cursul de referinta pentru euro este de 35.587 lei/euro. Pe piata de la Londra, un euro era cotat in sedinta de joi pana la 1,058 dolari.
"Interventia BNR din sedinta de miercuri a avut ca scop o injectare de valuta in sistem, pentru a diminua deficitul din piata. Se pare ca necesarul este mai mare, dar banca centrala nu a mai intervenit azi(ieri-n.r.)", mai spune dealerul citat.
BNR nu si-a facut simtita prezenta nici pe piata monetara, unde dobanzile s-au mentinut la acelasi nivel toata durata sedintei. Pentru depozitele la o zi, ratele dobanzilor au fost de 11-16%, iar pentru cele la o saptamana, dobanzile s-au plasat la 12-17%.
"Mai asteptam si noi o interventie a bancii centrale, sa mai atraga ceva depozite, dar nimic". Pentru astazi dealerii se abtin sa faca previziuni privind evolutia cotatiilor, motivand ca lucrurile si scenariile dupa care piata merge sunt diferite de la o zi la alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO