Bănci și Asigurări

Dealerii au stat degeaba în prima parte a zilei, sistemul principal de tranzacţionare s-a defectat

Dealerii au stat degeaba în prima parte a zilei, sistemul principal de tranzacţionare s-a defectat

Autor: Liviu Chiru

09.03.2011, 13:07 24

Dealerii băncilor locale, dar şi din regiune, au tranzacţionatvolume nesemnificative în prima parte a zilei, în condiţiile încare principalul sistem de tranzacţionare - Reuters Matching - nu afost operaţional de dimineaţă, în jurul orei locale 09:00, pânăaproape de ora 13:00.

"Au mai fost cazuri în care sistemul a fost căzut, însăniciodată atât de mult. Se putea lucra prin brokeri sau direct cucontrapartida, însă noi nu am tranzacţionat nimic", a comentatdealerul unei bănci locale.

Sistemul Reuters Matching permite băncilor să derulezetranzacţii valutare foarte rapid, pe baza cotaţiilor ferme afişate.Practic, fiecare bancă afişează în sistem o cotaţie fermă şivolumul pe care este dispusă să îl tranzacţioneze, iar oricecontrapartidă interesată poate iniţia tranzacţia. Alternativa estesistemul conversaţional, în care dealerii cer cotaţii colegilor dela alte bănci pentru o anumită sumă, iar tranzacţia se realizeazăîn măsura în care există interes.

În apropierea orei 13.:00, când sistemul a redevenitoperaţional, primele cotaţii pe perechea euro/leu erau de4,1875/4,1910 lei pentru un euro.

BNR a anunţat pentru miercuri un curs de referinţă de 4,1902lei/euro, în creştere cu 0,33 bani faţă de nivelul de marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24