Bănci și Asigurări

Dealerii nu au avut interes pentru depozitele BNR cu dobanda de 10% pe an

Dealerii nu au avut interes pentru depozitele BNR cu dobanda de 10% pe an
01.07.2008, 19:51 12

BNR nu a atras ieri niciun depozit in cadrul primei operatiuni de sterilizare organizata la noua dobanda de politica monetara de 10%, bancile preferand sa-si plaseze lichiditatile excedentare in piata, unde gaseau randamente mai mari.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele cu scadenta o saptamana variau intre 10,7% si 11,2%, pe fondul unei cereri ridicate de lei.
La licitatia de lunea trecuta, banca centrala a atras 1,85 miliarde lei intr-un depozit cu scadenta la o saptamana si o dobanda de 9,75% (vechiul nivel al dobanzii de politica monetara). BNR a majorat joia trecuta, pentru a sasea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, ducand-o de la 9,75% la 10%.
Pe piata valutara interbancara leul a castigat teren in fata euro, pe fondul unui sentiment regional pozitiv.
La cursul de referinta, euro a coborat la 3,6475 lei, cu 0,86 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut de asemenea teren, coborand cu 1,19 bani, pana la 2,3066 lei. Deprecierea a fost alimentata si de evolutia cotatiilor pe pietele internationale, unde dolarul s-a apropiat de minimele istorice atinse la inceputul anului.
La deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri, euro era tranzactionat la 3,6460 lei, cu 0,4 bani mai jos comparativ cu ultimele transferuri de saptamana trecuta. Ulteior, cotatiile s-au stabilizat la niveluri de 3,6465 lei pentru un euro.
Banca Centrala Europeana, care colecteaza independent informatii de pe piata de la Bucuresti, dar mai tarziu decat BNR, a calculat ieri un curs de 3,6415 lei pentru un euro, in scadere fata de nivelul precedent. De altfel, majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au inregistrat ieri aprecieri in fata euro, dupa ce inregistrasera o corectie usoara la sfarsitul saptamanii trecute. Euro era tranzactionat ieri la 235 de forinti, pe piata de la Budapesta. Pe piata valutara poloneza, cotatiile au coborat la 3,35 zloti pentru un euro. Rubla turceasca si coroana slovaca au castigat de asemenea teren in fata euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO