Bănci și Asigurări

Dealerii testeaza din nou o scadere de curs

25.01.2006, 19:51 13

Cursul leu/euro a continuat sa coboare, pentru a patra zi consecutiv, ajungand la cel mai scazut nivel inregistrat de la jumatatea lui noiembrie trecut. BNR a calculat ieri un curs de 3,6301 lei pentru un euro, cu 0,47 bani mai putin decat in ziua anterioara. In ultimele trei sedinte euro a pierdut 1,47 bani.

Dealerii spun ca scaderea cursului a avut loc pe fondul unor volume destul de mici, dar se asteapta sa vedem noi scaderi de curs in zilele urmatoare.

Dolarul a pierdut ieri 0,21 bani, pana la 2,9574 lei, in a doua zi consecutiva de depreciere.

"Volumele tranzactionate au ramas reduse, iar piata a fost foarte linistita. Leul mai are insa potential sa se intareasca", a comentat un dealer. El spune ca apropierea sfarsitului de luna a adus vanzari mai mari de valuta din partea companiilor, care au nevoie de lichiditati pentru a-si achita obligatiile catre stat.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6320/3,6370 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut usor valuta, cotatiile intrand pe un trend descendent. Astfel, euro a coborat pana la un minim al zilei de 3,6270/3,6320 lei la pranz. Ulterior au aparut ordine de cumparare de valuta, astfel ca euro s-a mai apreciat usor, pana spre 3,6300 lei.

Dealerii se asteapta ca leul sa se intareasca din nou spre 3,5 lei pe parcursul acestui an.

Evolutiile nu vor mai fi insa la fel de energice ca cele vazute anul trecut, cand cursul inregistra variatii de cateva procente pe parcursul unei singure saptamani.

De altfel, de anul acesta si jucatorii nerezidenti vor influenta piata prin stabilirea unor niveluri tehnice, spun dealerii, stabilindu-se astfel praguri mai greu de trecut.

Si pe piata la termen de la Sibiu cotatiile euro/leu oscileaza sub cursul oficial, operatorii anticipand o intarire a monedei locale in lunile urmatoare.

Volumele tranzactionate pe piata au scazut insa sensibil in ultimele saptamani, dupa un inceput de an furtunos. Pentru saptamana trecuta media zilnica a fost de aproximativ 390 de milioane de euro, cu 100 de milioane sub media celei precedente. In ultimele sedinte, operatiunile interbancare au inregistrat un regres sensibil, volumele ramanand sub 100 de milioane de euro pe zi.

Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au marcat o usoara revigorare, osciland intre 3%-5% pe an, pe fondul unei cereri mai mari de lichiditate, corespunzatoare inceputului unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. BNR nu a mai intervenit pe piata de joia trecuta, insa dealerii spun ca excesul de lei nu este inca semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO