Bănci și Asigurări

Dealerii vad din nou euro in scadere

09.10.2006, 18:05 13

Leul ar putea sa marcheze noi aprecieri in fata euro, dupa ce vinerea trecuta cotatiile au coborat sensibil, pe fondul vanzarilor de valuta ale nerezidentilor, care au reactionat la imbunatatirea rating-ului de tara.
BNR a calculat vineri un curs de 3,5212 lei pentru un euro, cu 1,07 bani sub nivelul din ziua anterioara. Pe piata valutara, euro a coborat de la 3,53 lei la 3,515 lei, dupa ce agentia de rating Moody's a inclus Romania in categoria "investment grade".
"Daca nu intervine nimic, cursul ar putea sa coboare spre 3,5 lei pentru un euro. Depinde insa si de fluxurile comerciale, intrucat nu ma astept ca strainii sa vanda volume importante. Daca apar cumparari importante de valuta de la clientii comerciali, piata ar putea sa se echilibreze", a comentat un dealer.
Euro a inceput sedinta de tranzactionare de vineri la 3,5290/3,5340 lei. Dupa ce Moody's a anuntat in cursul diminetii imbunatatirea rating-ului, jucatorii nerezidenti au vandut valuta in mai multe valuri. Astfel, cotatiile au coborat pana la un minim al zilei de 3,5120/3,5170 lei pentru un euro, dupa pranz. Euro a recuperat usor teren la inchiderea pietei, urcand pana la 3,.5170/3,5220 lei, sustinut de ordine de cumparare de valuta din partea clientilor comerciali. Volumele tranzactionate vineri au fost din nou importante, dupa ce mai toata saptamana trecuta lichiditatea pietei a fost foarte scazuta.
Chiar si dupa imbunatatirea de rating, sansele de a vedea o apreciere energica a leului sunt limitate, in conditiile in care ultimele luni ale anului aduc o cerere mai mare de valuta din partea importatorilor.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe termen scurt au oscilat intre 8,25% si 8,75% pe an, in conditiile in care cererea si oferta de lichiditati s-au echilibrat. Astazi BNR are programata o licitatie pentru atragerea de depozite pe o luna, iar miercuri va fi organizata o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit pe trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO